FER, FERIT i Orqa dizajniraju čip...

Složeni dizajn čipa kakav dosad nije postojao u Hrvatskoj temelj je inicijative putem koje brzorastuće osječko tehnološko poduzeće Orqa d.o.o. dodatno želi unaprijediti tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) i udaljene stvarnosti (RR). Cilj Sporazuma o suradnji koji su 4. veljače 2022. godine potpisali Orqa, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i FER, jest zajednički rad stručnjaka, inženjera i akademske zajednice na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europsku uniju. Implementacijom ove inicijative potpisnici Sporazuma ujedno će promicati i ključni strateški instrument za provođenje EU industrijske strategije – Important Projects of Common European Interest (IPCEI).

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o zajedničkom projektu poduzeća Orqa, FERIT-a i FER-a putem kojeg će se pokrenuti razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima.

"Namjeravamo dizajnirati čip specijaliziran za besposadne sustave kao što su dronovi, vozila ili plovila, s mogućnošću nadogradnje autonomnim funkcionalnostima. Ovaj izrazito složeni projekt prvi je projekt ovoga tipa u Hrvatskoj, među prvima smo u svijetu, a trenutno ne postoje dovoljni inženjerski kapaciteti za takav dizajn. Iako taj kadar zasad nedostaje u Hrvatskoj, ovim projektom nastojimo graditi kapacitete i učiti inženjere kako bismo pokrenuli razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima. Suradnja s fakultetima kao generatorima kadra pri tome ima ključnu ulogu. Projektom namjeravamo postići simbiozu komercijalnih potreba s jedne, te akademskog znanja i istraživanja s druge strane. Uz fakultete, iznimno nam je važna i podrška  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svrhu otvaranja puta za daljnji razvoj ove atraktivne branše", istaknuo je Srđan Kovačević, suvlasnik i izvršni direktor poduzeća Orqa.

Kao svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i kao vodeće regionalno poduzeće u industriji bespilotnih letjelica (dronova), Orqa se s razlogom smatra predvodnicom hrvatske moderne tehnologija i inovacija. S obzirom na to da se bavi istraživanjem, razvojem i prototipiranjem uređaja iz područja tehnologija pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacije te proizvodnjom elektroničkih komponenata i uređaja, od kojih su najpoznatije video naočale za pilote dronova FPV.One, suradnja sa STEM studijima odlična je prilika kako za mlade inženjerske nade, tako i za cjelokupni tehnološki sektor. Potpisani Sporazum jedinstven je na području Republike Hrvatske te će se njime Osijek i Osječko-baranjska županija snažnije pozicionirati u IT svijetu.

"Ovim sporazumom dodatno će se učvrstiti suradnja dvaju vodećih hrvatskih fakulteta u području dizajna čipova, kojoj dodatnu vrijednost daje i osječko poduzeće Orqa. U Hrvatskoj je razvoj poluvodičke industrije u zaostatku za ostalim granama elektrotehnike te će planirane znanstveno-istraživačke aktivnosti u suradnji s gospodarstvom predstavljati značajan iskorak u smjeru razvoja mikroelektronike u Republici Hrvatskoj. Provedbom znanstvenih istraživanja osigurat će se transfer najaktualnijih znanja u gospodarstvo, ali i u studijske programe, što će našim studentima osigurati dodatne kompetencije nužne za tržište rada u ovom području“, izjavio je prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, suvremenog fakulteta čiji se obrazovni programi neprekidno razvijaju sukladno međunarodnim potrebama kako tehnološkog, tako i ekonomskog okruženja.
 


Osim FERIT-a, veliki potencijal Orqe prepoznao je i FER, koji se odavno pozicionirao kao jedna od vodećih domaćih obrazovnih institucija u STEM području.

"FER se zalaže za gospodarstvo utemeljeno na znanju, inovacijama i otvorenosti prema globalnim talentima. Snaga svakoga gospodarstva leži u visokotehnološkom sektoru čiji je napredak i konkurentnost nemoguć bez znanja i znanstvenih istraživanja gdje akademska zajednica ima izuzetno važnu ulogu. Ovim sporazumom stvoren je temelj za daljnji razvoj hrvatskih kompetencija u području dizajna i verifikacije čipova. Sporazum je također ključan za povezivanje hrvatske akademske zajednice i hrvatskog gospodarstva s velikim europskim igračima iz poluvodičke industrije te u konačnici kreiranje konzorcija za prijavu u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI)", naglasio je prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti