SPI@FER: 20 godina poduzetničke...

Krajem siječnja 2022. godine obilježili smo 20 godina od pokretanja Studentskog poduzetničkog inkubatora na FER-u - SPI@FER, izlaganjem inicijatora i voditelja SPI-a, prof. dr. sc. Vedrana Bilasa.

SPI@FER je osnovan u prosincu 2002. godine odlukom Fakultetskog vijeća, a s radom je započeo 2003. godine odabirom prvih studentskih timova i izvedbom programa koji je obuhvaćao osnove financija i poslovnog planiranja, osnove intelektualnog vlasništva i marketinga. Također, u akademskoj godini 2002./2003. profesor Bilas pokrenuo je i izborni predmet Uvod u poduzetništvo u visokim tehnologijama, koji se i danas izvodi pod nazovom Tehnološko poduzetništvo.

Krajem 2001. godine FER je također potpisao i ugovor o suradnji sa Zagrebačkim velesajmom i poduzećem Microsoft Hrvatska s kojima je u sklopu Međunarodnog sajma informacijskih tehnologija, telekomunikacija i novih medija – INFO, kao programski organizator pokrenuo Start up Forum. Iz članka koji je objavljen u Večernjem listu može se iščitati koliko je pojam "start up" tada još bio nepoznat široj javnosti.

Cilj svih navedenih aktivnosti bio je popularizirati poduzetništvo među studentima, potaknuti ih na poduzetnička razmišljanja, upoznati ih kako tržište funkcionira odnosno naučiti ih kako da analiziraju poslovne prilike, koje su mogućnosti financiranja, kako prihvatiti rizik te ih u konačnici ohrabriti da pokrenu vlastiti posao. Sudjelovanjem u poduzetničkom inkubatoru studentima FER-a bio je omogućen pristup velikim poduzećima i gospodarstvenicima koji su ih iz prve ruke mogli savjetovati i uputiti u poduzetničke vode.

Edukacija FER-ovih studenata o poduzetništvu odlično je zaživjela zahvaljujući trudu profesora Bilasa (poslušajte prilog Radija Split iz 2007. godine). Na temelju stečenih znanja, iskustava i kontakata iz gospodarstva, pojedini studenti zaista su pokrenuli i razvili svoje poslovanje. "No, aktivnosti su došle do razine kada je bilo potrebno profesionalizirati sustav, pronaći ljude kojima bi organizacija programa izobrazbe i upućivanje studenata u poduzetništvo bio primarni posao", ističe profesor Bilas.

Danas na FER-u djeluje startup inkubator SPOCK, koji već šest godina sustavno organizira, vodi i educira poduzetničke ideje naših studenata, ali i šire. Svaka nova generacija SPOCK-ovaca sve je brojnija, raznolikija i spremnija za poduzetničke pobjede.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti