U šestoj generaciji SPOCK-a dominirat...

Počeo je inkubacijski program šeste generacije SPOCK-a! Zbog velikog broja kvalitetnih prijava koje su stigle s čak 13 različitih fakulteta, ove smo godine odabrali osam timova koji će imati priliku proći "jedan od najkompletnijih inkubacijskih programa na našim prostorima". Kao i prošle godine, glavni kriteriji pri odabiru bili su kvaliteta tima i stručnost članova tima iz područja u kojem je problem prepoznat, pa se tako većina odabranih ideja zasniva na rezultatima znanstvenih istraživanja.

U uspješnost ove generacije ne sumnjamo, a njena posebnost vidljiva je već sada po tome što su članovi većine timova zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu, većina ideja ima društveno koristan utjecaj te su u većini timova voditeljice žene!

Ove smo godine primili rekordan broj prijava, njih ukupno 25. Osim s FER-a, prijave su stigle i s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike te Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Pri odabiru timova, u pomoć smo pozvali nekoliko iskusnih stručnjaka iz startup zajednice. Žiri, pred kojim su timovi odradili svoje pitcheve, činili su: Ante Magzan (HUB385), Nikola Pavešić (Infobip), Vedran Blagus (South Central Ventures), Hrvoje Džapo (FER) i Matija Srbić (FER). Na kraju je odabrano osam timova za koje je žiri procijenio da imaju najveću šansu za uspjeh.

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija o šestoj generaciji SPOCK-a.

Osim što smo ove godine povećali broj odabranih timova sa šest na osam, ova generacija će biti posebna po mnogočemu. U programu sudjeluje 10 istraživača i profesora pa tako čak pet timova među svojim članovima ima barem jednog zaposlenika Sveučilišta u Zagrebu. To ujedno znači i da će većina startupova biti zasnovana na rezultatima znanstvenih istraživanja, a dodatno nas veseli i to što većina njih ima i društveno koristan utjecaj. Po prvi puta u programu sudjeluju i profesori s FER-a sa svojim studentima, čije su teme završnih i diplomskih radova usko vezane za njihove startup ideje. Tako će studenti radeći na svojim završnim i diplomskim radovima ujedno i ispitivati tehničku izvedivost svojih startup ideja. Posebno smo ponosni što sedam timova ima barem jednu suosnivačicu, a čak pet timova vode žene! Uz to, omjer žena i muškaraca u programu je 50:50. Vjerujemo da je tome doprinio i uspjeh naših Helene Virić Gašparić i Darije Lemić, istraživačica i osnivačica Go Green Ozonatora, startupa pete generacije SPOCK-a koji je nedavno izabran među 25 najperspektivnijih hrvatskih startupa.

Kako smo već najavili ranije, timove ove godine očekuje vrhunski program s mnoštvom radionica podijeljenih u tri faze: validacija ideje, poslovni razvoj i razvoj prototipa. I ove godine s nama su vrhunski mentori s bogatim iskustvom u razvoju startupa. Jako nas veseli činjenica da svjetski poznati i uspješni hrvatski startupi poput Infobipa, Gideon Brothersa, Waspa, Amoda, Ascalije, ali i drugi važni dionici startup ekosustava poput HUB385, Netokracije, Algebra Laba, Ljubljanskog univerzitetnog inkubatora, Fil Rouge Capitala i South Central Venturesa te nezavisni stručnjaci iz različitih područja prenose svoje znanje i iskustvo na sljedeće generacije i tako omogućavaju odlične uvjete za njihov razvoj i rast, ali i razvoj i rast cijelog ekosustava. Popis mentora koji će mentorirati timove šeste generacije SPOCK-a i njihove kratke biografije nalaze se na stranici mentora.

Digitalni komunikator koji olakšava funkcionalnu komunikaciju osobama s afazijom, računalni vid u funkciji povećavanja sigurnosti djece vrtićke dobi, primjena umjetne inteligencije u analizi tkiva, pretraživanje poezije prema osjećajima, (bio)kemijski senzori za sljedeću generaciju fitness narukvica, analiza tržišta uz strojno učenje, platforma koja na jednom mjestu povezuje institucije visokog obrazovanja, poslodavce te studente i alumne u potrazi za poslom, izoliranje odabranih svojstava određene biljke i njihovo uklapanje u vlastiti proizvod – ideje su na kojima će odabrani timovi raditi sljedećih šest mjeseci.

Autor: Matija Srbić
Popis obavijesti