Izv. prof. dr. Tomislav Šikić održao...

Izv. prof. dr. Tomislav Šikić sa Zavoda za primijenjenu matematiku je u organizaciji Veleposlanstva Republike Indije i Hrvatsko-indijskog društva 15. prosinca 2021. održao predavanje o najistaknutijem indijskom matematičaru u povijesti, pod naslovom "Srinivasa Ramanujan - kao most iznad oceana".

Uz nazočnost brojnih matematičara i drugih gostiju skup je pozdravio Nj. E. g. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije. Predavanje je održano u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Zagrebu, a tribinu je vodio prof. dr. sc. Darko Žubrinić

U nastavku obavijesti, kao i na stranicama Zavoda za primijenjenu matematiku nalazi se više informacija o događaju.

Iako nije imao gotovo nikakvo formalno obrazovanje iz matematike, Srinivasa Ramanujan dao je značajan doprinos matematičkoj analizi, teoriji brojeva, beskonačnim nizovima i kontinuiranim razlomcima, uključujući rješenja za matematičke probleme koji su se tada smatrali nerješivima. Profesor Šikić je na predavanju, pored ostaloga, naglasio da se rođendan Srinivase Ramanujana (22. prosinca) u Indiji svake godine obilježava kao "Nacionalni dan matematike". Pri kraju programa se skupu iz Indije (putem Zooma) javio profesor Dipendra Prasad, predsjednik Indijskog matematičkog društva, koji je u svojem referatu visoko ocijenio doprinose hrvatskih matematičara u teoriji reprezentacija.

Održavanju tribine prethodio je posjet profesora Tomislava Šikića veleposlaniku Republike Indije Nj. E. Raj Kumar Srivastavi, u pratnji g. Joginder Singh Nijjara (predsjednika Hrvatsko-indijskog društva) i prof. dr. sc. Darka Žubrinića, gdje je tijekom razgovora bilo riječi o unaprjeđenju suradnje Hrvatske i Indije u području matematičkih znanosti.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti