LARICS organizira Božićni robot party

Adventska groznica nije zaobišla ni robote i dronove koji će u srijedu, 22. prosinca 2021. godine, od 13 do 20 sati okupirati Centar za kulturu i informacije Maksimir u Švarcovoj 18 te posjetiteljima posluživati tople napitke i božićne poslastice!

Zaposlenici Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) će u adventskoj kućici ispred Centra posjetitelje upoznati s robotima Frankom, Pepperom, Kinovom i Schunkom koji će zasukati rukave kako bi vas zagrijali u ove hladne dane i uljepšali predstojeće blagdane.

Dok ćete vi uživati, roboti će pripremati i posluživati tople napitke i božićne poslastice, a paralelno će se ispred Centra održavati prezentacije robota namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola na kojima će iz prve ruke saznati kako roboti mogu komunicirati s biljkama te naučiti upravljati bespilotnim letjelicama.

Školarci će moći i provozati robote te izraditi 2D kartu ili pak saznati kako nas umjetna inteligencija na jeftin i ekološki prihvatljiv način može upozoriti o kvaliteti zraka, tla i vode u našoj okolini. Naučit će i kako međusobno komuniciraju roboti i biljke te kako se bespilotnom letjelicom može izraditi 3D model makete građevine.

Božićni robot party odvija se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

Radionice su namijenjene učenicima viših razreda osnovnih te srednjih škola, ali i svim zaljubljenicima u robotiku. U nastavku obavijesti saznajte što vas sve očekuje na radionicama, a za sudjelovanje se prijavite putem obrasca na https://bit.ly/3DWVTf7.

1. LIDAR radionica

Saznajte sve o laserskoj verziji radara - LIDAR-u (Light Detection And Ranging). Ovi senzori detektiraju objekte u okolici robota s centimetarskom preciznošću, što robotu omogućuje da se precizno lokalizira i da sigurno navigira prostorom.

Sudionici će moći provozati mobilnu platformu SCOUT i pomoću ugrađenog LIDAR-a izgraditi 2D kartu.Teme na radionici uključuju principe rada LIDAR senzora, primjenu LIDAR-a u robotici i izradu karte pomoću LIDAR-a.

2. WatchPlant radionica

Cilj projekta WatchPlant je razviti nove bio-hibridne sustave za praćenje stanja okoline u urbanim sredinama. Radi se o jedinstvenoj vrsti bežičnog nosivog senzora namijenjenog biljkama. Spojem tehnologije i prirode, stabla u našim gradovima i selima bit će obogaćena snagom umjetne inteligencije kako bi nas na jeftin i ekološki prihvatljiv način upozoravala o kvaliteti zraka, tla i vode u okolini, a potencijalno i o pojavi novih bolesti opasnih za naše ili njihovo zdravlje.

Tijekom radionice na biljku ćemo pričvrstiti senzore koji se koriste u projektu. Njima će se mjeriti temperatura i vlaga u zraku i zemlji, razina svjetlosti, kako biljka diše te koje su njene reakcije na podražaje. Pri tome će minijaturna računalo izmjerene vrijednosti dijeliti sa svojim susjedima kako bi izmjerili reakciju biljaka i stvorili sliku okoliša.

3. ASAP/ENCORE radionica

U sklopu projekta ASAP i ENCORE razvijaju se robotski sustavi koji će omogućiti autonoman pregled građevina (zgrada, mostova, vjetroelektrana, i sl.), procjenu njihove energetske učinkovitosti, uporabnog vijeka, i razne druge pokazatelje. Time će se omogućiti pravovremena reakcija te u konačnici smanjiti troškovi održavanja.

Sudionici radionice sudjelovat će u izradi 3D modela makete građevine bespilotnom letjelicom. Tijekom vježbe letjeti će oko makete mosta s bespilotnom letjelicom.

Pritom će se obrađivati slike makete građevine snimljene letjelicom u stvarnom vremenu, detektirati oštećenja (crvenih krugova) na građevini i izraditi 3D model makete dobiven pomoću skupljenih slika.

4. HEKTOR radionica

Robotski sustav HEKTOR je zamišljen kao heterogeni robotski sustav koji čine letjelice, mobilna vozila, robotske ruke i plovila. Kad više robota različitih sposobnosti radi zajedno, mogu izvršiti zadatke, koje sami ne bi bili u stanju izvršiti. Robotski sustav HEKTOR razvija se kako bi ljudima pomogao u zahtjevnim zadacima u poljoprivredi i marikulturi.

Sudionici radionice imate će priliku istražiti i mapirati prostor svesmjernim mobilnim robotom kojeg će istovremeno pratiti i nadzirati bespilotna letjelica. Pored toga, sudionici će imati priliku naučiti kako roboti nadziru biljke sa termalnim i multispektralnim kamerama.

Autor: Petra Škaberna
Božićni robot party
22. prosinca 2021. 13:00  -  20:00
Popis obavijesti