FER sudjeluje u NATO vježbi...

FER-ov Laboratorij za informacijsku sigurnost i privatnost (LISP) sedmi puta zaredom aktivno sudjeluje u vježbi "Cyber Coalition 2021", najvećoj i najpoznatijoj NATO vježbi u području kibernetičke obrane koju organizira Savezničko zapovjedništvo za transformacije (Allied Command Transformation - ACT).

NATO vježba se održava online, od 29. studenoga do 3. prosinca 2021. godine, na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama, a ove je godine okupila više od 1000 sudionika iz 34 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, akademske zajednice i industrije. Organizacija vježbe po drugi puta suočena je sa specifičnim izazovima provedbe svih zapovijeđenih mjera suzbijanja epidemije SARS COV-2.

Više informacija pronađite na internetskim stranicama CERT-a te u nastavku obavijesti.

Republika Hrvatska u vježbi sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik vježbe. Od 2016. Zapovjedništvo za kibernetički prostor određeno je kao nacionalni nositelj vježbe, a pored stručnjaka iz MORH i OS RH, vježba uključuje i sudionike iz drugih državnih institucija (Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za zaštitu osobnih podataka), akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Visoko učilište Algebra) te privatnog sektora (INSIG2 d.o.o., INFIGO IS, Microsoft Hrvatska, EDURON IS).

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti