Prof. dr. sc. Ivan Petrović dobitnik...

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj 19. listopada 2021. godine, prof. dr. sc. Ivanu Petroviću dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

Nagrada je profesoru Petroviću uručena na Svečanoj sjednici Senata 3. studenoga 2021.

Entuzijazam profesora Petrovića kojim pristupa znanstvenom radu i novim izazovima, neprestana želja za spoznajom novog i proširivanjem znanstvenih veza s kolegama iz Hrvatske i inozemstva te želja za prenošenjem znanja i radnih navika na mlađe suradnike u svojoj sredini, uz veliku znanstvenu produktivnost, čine ga uistinu iznimnim znanstvenikom i sveučilišnim nastavnikom.

Čestitamo profesoru Petroviću na ovom lijepom priznanju!

U nastavku obavijesti nalazi se više informacija te kratki životopis profesora Petrovića.

Dr. sc. Ivan Petrović redoviti je profesor u trajnome zvanju na FER-u i ravnatelj Instituta za robotiku Inovacijskog centra Nikola Tesla. U svome se znanstvenome radu bavi širokim spektrom problema vezanih uz istraživanje i razvoj teorije automatskog upravljanja i estimacije te njezine primjene za upravljanje složenim tehničkim sustavima, posebice autonomnim mobilnim robotima i vozilima. Objavio je više od 70 znanstvenih radova u časopisima i više od 210 znanstvenih radova u zbornicima skupova. Vodio je više od 40 domaćih i 25 međunarodnih znanstvenih projekata. Nadalje, suvoditelj je Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave. Aktivni je član više domaćih i međunarodnih udruga te je predsjednik tehničkog odbora za robotiku međunarodne udruge IFAC, glavni urednik časopisa Automatika i suradnik glavnog urednika časopisa Mechatronics.

Profesor Petrović dobitnik je većeg broja nagrada, među kojima se posebno ističu Državna nagrada za znanost (2011.), najviše fakultetsko priznanje Zlatna plaketa Josip Lončar (2013.) te Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2017.).


Nagrada "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se od 1994. godine, a u nastavku sljedi popis profesora s FER-a, prethodnih dobitnika ove nagrade:

  1. prof. dr. sc. Danilo Feretić, 1996.
  2. prof. dr. sc. Zijad Haznadar, 2003.
  3. prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, 2009.
  4. prof. dr. sc. Zdenko Kovačić, 2013.
  5. prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, 2015.
  6. prof. dr. sc. Sven Lončarić, 2016.
  7. prof. dr. sc. Mislav Grgić, 2017.
  8. prof. dr. sc. Adrijan Barić, 2018.
  9. prof. dr. sc. Mladen Vučić, 2019.
  10. prof. dr. sc. Vedran Mornar, 2020. 
Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti