Predstavljen Plan ravnopravnosti...

Fakultetsko vijeće FER-a je na sjednici u rujnu 2021. godine usvojilo Plan ravnopravnosti spolova za razdoblje 2021. – 2025., koji je javnosti predstavljen 20. listopada 2021. godine.

Predložene mjere imaju ishodište u rezultatima istraživanja o stanju ravnopravnosti spolova na FER-u te u lokalnom i nacionalnom okruženju u kojem Fakultet djeluje. Istraživanje je provedeno 2020. godine sa svrhom identifikacije institucionalnih čimbenika i postupaka koji bi mogli utjecati na pristranost u raznim aspektima djelatnosti FER-a. Dionici iz područja istraživanja i inovacija diljem Europske unije i svijeta dijele zajedničke izazove u polju ravnopravnosti spolova: nizak udio studentica u područjima STEM-a (prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo, matematika), prisutnost fenomena napuštanja radnih mjesta od strane žena u područjima STEM-a (eng. leaky pipeline) te nizak udio žena na rukovodećim pozicijama (eng. glass ceiling).

Ravnopravnost spolova u istraživanju i inovacijama jedan je od prioriteta Europskog istraživačkog prostora (ERA). Europska komisija identificirala je tri cilja za europske države i institucije:

  • ravnopravnost spolova u znanstvenim karijerama,
  • ravnoteža zastupljenosti spolova u donošenju odluka te
  • integracija dimenzije spola u sadržaj istraživanja i inovacija.  

Plan ravnopravnosti spolova FER-a donosi mjere koje će pridonijeti, u granicama mogućnosti, ispunjenju navedenih općih ciljeva. Plan ravnopravnosti spolova nastao je kao rezultat zajedničkog rada zaposlenika FER-a te je kao takav potpuno prilagođen uspostavljenim praksama Fakulteta.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti