FER-ovci dominirali na natjecanju...

Svečana dodjela medalja prve Hrvatske AI lige održala se 20. listopada 2021. godine u sklopu ovogodišnje konferencije AI2FUTURE, a ukupni pobjednik natjecanja bio je student FER-a Jozo Ćaćić, s rezultatom 0,517.

U kategoriji diplomskih studija, prve dvije medalje također su osvojili FER-ovci odnosno studentica Lucija Arambašić i student Marko Ćurlin. U kategoriji preddiplomskih studija prvo je mjesto pripalo našem studentu Noahu Marku Mesiću, dok su treće su mjesto podijelili Nikola Sočec i Marko Čengić.

Organizator natjecanja je CISEx, udruga nezavisnih izvoznika softvera koja okuplja preko 280 informatičkih tvrtki i pojedinaca, a natjecanje su podržali Infobip, Photomath i Porsche Digital Croatia, s ciljem uvođenja mlađih uzrasta u svijet umjetne inteligencije kroz praktične projekte.

Zadatak prve godine lige bio je izrada algoritma koji će automatski prepoznavati dupine na slici, a napravljen je u suradnji s udrugom Plavi svijet koja se bavi zaštitom velikih kralježnjaka u Jadranu i koja je u zadnjih 30 godina skupila bazu od 400 tisuća fotografija s 3500 jedinki dupina. Prepoznavanje se danas odvija ručno, a proces je dugotrajan i zahtijeva rad stručnjaka koji po obliku leđne peraje i eventualnim ožiljcima mogu raspoznati o kojem se točno dupinu radi.

Čestitamo našim sjajnim studentima!

Više informacija pročitajte ovdje, a u nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija s natjecanja.

Slijeva nadesno: Davor Runje (CISEx), Jozo Ćaćić (FER), Bruno Pohovski (Algebra), Josip Stanešić (Algebra),
Lucija Arambašić (FER) i Hajdi Ćenan (CroAI)
 

 

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti