Panel rasprava: Future Symbiosis of...

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj organizira panel raspravu pod nazivom Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society, koja će se održati 21. listopada 2021. godine, s početkom u 11 sati.

Kao posebnog gosta najavljujemo profesora Hiroshi Ishigura sa Sveučilišta Osaka, Odsjeka za sistemske inovacije, koji je jedan od najpoznatijih robotičara u svijetu. Njegova zapanjujuća postignuća temelje se u razvoju hiperrealističnih android robota. Prof. Ishiguro će tijekom svojeg izlaganja predstaviti tehnologije autonomnih robota i daljinski upravljanih robota (avatara) koje je dosad razvio, a osvrnut će se i na simbiotsko društvo avatara koje pokušava ostvariti uz podršku japanske vlade.

Izlaganje prof. Ishigura potaknut će ključna pitanja i poslužiti kao polazna točka za diskusiju na okruglom stolu koji će potom uslijediti, a na kojem će, pored prof. Ishigura, sudjelovati prof. dr. sc. Sven Lončarić, prof. dr. sc. Zdenko Kovačić te izv. prof. dr. sc. Matko Orsag. Moderator okruglog stola bit će prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Panel raspravu možete pratiti putem MS Teams poveznice ili FER-ovog YouTube kanala, a program preuzmite ovdje.

Za sve sudionike panel rasprave pripremili smo anketu koja je dostupna ovdje.

Više informacija o predavačima i sudionicima okrugloga stola pronađite u nastavku obavijesti.

Hiroshi Ishiguro received a D. Eng. in systems engineering from the Osaka University, Japan in 1991. He is currently Professor of Department of Systems Innovation in the Graduate School of Engineering Science at Osaka University (2009-) and Distinguished Professor of Osaka University (2017-). He is also visiting Director (2014-) (group leader: 2002-2013) of Hiroshi Ishiguro Laboratories at the Advanced Telecommunications Research Institute and an ATR fellow. His research interests include sensor networks, interactive robotics, and android science. He received the Osaka Cultural Award in 2011. In 2015, he received the Prize for Science and Technology (Research Category) by the Minister of Education, Culture, Sports, Science and Technology (MEXT). He was also awarded the Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Knowledge Award in Dubai in 2015. In 2020, he received Tateisi Prize.

Sven Lončarić je diplomirao i magistrirao u polju elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagreba, 1985. i 1989. godine. Doktorirao je u polju elektrotehnike na Sveučilištu u Cincinnatiju, SAD, 1994. godine. U zvanje redoviti profesor u trajnom zvanju u polju elektrotehnike i polju računarstva na FER-u izabran je 2011. godine. Bio je suradnik ili voditelj na brojnim istraživačkim i razvojnim projektima u području razvoja metoda za obradu slika i računalnog vida. Od 2001. do 2003. bio je Assistant Professor na Sveučilištu New Jersey Institute of Technology, SAD. Voditelj je istraživačkog laboratorija za obradu slike na FER-u. Osnivač je i voditelj Centra izvrsnosti za računalni vid na Sveučilištu u Zagrebu. Suvoditelj je nacionalnog Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave i voditelj Centra za umjetnu inteligenciju FER-a. Sa svojim suradnicima publicirao je više od 200 znanstvenih i stručnih radova. Prof. Lončarić član je stručne udruge IEEE i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Bio je predsjednik Hrvatske sekcije IEEE. Osnivač je i organizator više međunarodnih znanstvenih skupova i ljetnih škola. Bio je urednik, član uredničkih i programskih odbora i recenzent za više međunarodnih znanstvenih skupova i časopisa. Dobitnik je Državne nagrade za znanost, Nagrade "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu, Nagrade "Rikard Podhorky" Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Nagrade za znanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fulbrajtove stipendije i Nagrade Hrvatske sekcije IEEE.

Zdenko Kovačić diplomirao je 1981. godine na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Sveučilišta u Zagrebu, radio je u Elektrotehničkom institutu Rade Končar do 1985., zaposlio se na ETF-u 1985., magistrirao 1987. i doktorirao 1993. godine. Redoviti je profesor u trajnom zvanju u Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo od 2006. godine. Osnivač je i voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja. Bavi se robotikom, upravljanjem i automatizacijom i bio je voditelj više od četrdeset uspješno završenih međunarodnih i domaćih razvojno-istraživačkih projekata. Autor je i koautor dviju znanstvenih monografija, sveučilišnog udžbenika, i velikog broja znanstvenih radova. Dobitnik je nagrade Sveučilišta u Zagrebu "Fran Bošnjaković" za 2013. godinu te Zlatne plakete "Josip Lončar" od strane FER-a za 2018. godinu. 2005-2010. godine bio je predsjednik Hrvatskog društva za robotiku, a 2012. - 2015. predsjednik Hrvatskog robotičkog saveza. Član je stručnih udruga (IEEE, KoREMA, HDR). Član je nekoliko uredništva časopisa, recenzent te je bio predsjednik i član programskih odbora na brojnim međunarodnim skupovima.

Matko Orsag izvanredni je profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Radio je kao istraživač na različitim projektima koje financiraju vlada i industrija. U 2011./2012. radio je kao gostujući istraživač na Sveučilištu Drexel, Philadelphia, SAD kao dobitnik Fulbright stipendije. Kao istraživač sudjelovao je u nacionalnim i međunarodnim istraživačkim projektima u području robotike, upravljanja i automatizacije. Trenutno je glavni istraživač projekta Hrvatske znanstvene zaklade Specularia - Structured Ecological CULtivation with Autonomous Robots In Agriculture. Koautor je više od 60 znanstvenih i stručnih časopisa i konferencijskih radova, poglavlja u knjigama i monografije iz područja zračne robotike. Služi kao recenzent u časopisima i na konferencijama, te kao urednik i gostujući urednik nekoliko časopisa (Automatika, JINT itd.). Član je IEEE -a, trenutno služi kao predsjednik IEEE -ovog odjela za robotiku i automatizaciju Sekcije IEEE -a za Hrvatsku, te član Tematske grupe za zračnu robotiku. Član je Znanstveno-stručnog vijeća Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT). Godine 2019. dobio je nagradu za mladog znanstvenika Hrvatske akademije tehničkih znanosti "Vera Johanides".

Nikola Mišković redoviti je profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutno obnaša dužnost prodekana za znanost. Svoje istraživačke aktivnosti provodi u Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije (LABUST). Sudjelovao je u 14 europskih projekata (koordinirao 3), 4 projekta financiranih od strane Office of Naval Research Global (ONR-G) (koordinirao 3), 2 NATO projekta i 9 nacionalnih projekata (koordinirao 5). Objavio je više od 70 radova u časopisima i zbornicima konferencija. Godine 2013. dobio je nagradu za mladog znanstvenika "Vera Johanides" Hrvatske akademije tehničkih znanosti za znanstvena dostignuća, a primio je i godišnju Državnu nagradu za znanost za 2015. godinu, koju dodjeljuje Hrvatski sabor.

Autor: Petra Škaberna
Panel rasprava: Future Symbiosis of Autonomous Robots and Society
21. listopada 2021. 11:00  -  12:30
Popis obavijesti