Službeno otvorena dva nova računalna...

Prodekan za poslovanje prof. dr. sc. Mario Vražić i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović danas su na FER-u službeno otvorili dva računalna laboratorija koja je Financijska agencija sufinancirala sa 625 tisuća kuna.

Otvorenju su također prisustvovali i članica Uprave Fine Vinka Ilak, direktor Finine Službe razvoja IT servisa Dario Belić te voditelj FER-ovog Centra za informacijsku potporu dr. sc. Svebor Prstačić.

U laboratorijima je do sada nastavu moglo pratiti 30-ak studenata, a sredstvima Finine donacije povećani su kapaciteti pa ih sada u ovim učionicama može boraviti dvostruko više. Između ostalog, nabavljena su i nova računala, projektori i projekcijska platna, školske ploče, potpuno je rekonstruiran energetski i računalni razvod, nabavljena je i ugrađena nova LED rasvjeta te novi klima uređaji. Dosadašnji laboratoriji (A209 i A210) u potpunosti su poprimili novi izgled, a njihovo uređenje obavljeno je tijekom cjelovitog uređenja 2. kata A zgrade FER-a, koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Fine i samoga Fakulteta.   

Neki od kolegija, koji će se izvoditi u ovim laboratorijima, su Oblikovni obrasci u programiranju, Operacijski sustavi, Skriptni jezici, Uvod u umjetnu inteligenciju, Paralelno programiranje, Projektiranje ugradbenih računalnih sustava itd.

Prilikom otvorenja novih laboratorija, predsjednik Finine Uprave, mr. sc. Dražen Čović, je izjavio: "Fina je, prije svega, tehnološka tvrtka koja ima vrlo snažan IT tim, s gotovo 300 zaposlenika. Studenti FER-a dobrodošli su u Finu, gdje mogu obaviti terensku nastavu, praksu, diplomski rad, ali i sudjelovali u svim Fininim projektima. Ovom donacijom željeli smo olakšati izvođenje nastave i laboratorijskih vježbi svim studentima FER-a, u tehnološki naprednom okruženju. Ova suradnja je još jedan u nizu primjera koji pokazuju da je Fina društveno odgovorna i važna tvrtka za akademsku zajednicu".

"FER tradicionalno njeguje vrlo uspješnu suradnju s brojnim partnerima iz gospodarstva. Stoga nas posebno veseli kada poslovni sektor prepozna važnost ulaganja u akademsku zajednicu i aktivno sudjeluje u stvaranju suvremenoga tehnološkog okruženja za osposobljavanje vrhunskih mladih inženjera koji stasaju na FER-u. Fina i FER surađuju na nekoliko razina, a spomenuta donacija dodatno će produbiti naš poslovni odnos", izjavio je tom prilikom prodekan za poslovanje FER-a, prof. dr. sc. Mario Vražić.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti