ŽensCast #3: Una Pale, Znanstvena...

U novom izdanju ŽensCasta, podcasta IEEE interesne skupine Women in Engineering Croatia, nastavljamo s predstavljanjem uspješnih FER-ovki. Naša gošća je inženjerka Una Pale, doktorandica na EPFL-u (Ecole polytechnique fédérale de Lausanne). Una se bavi obradom signala i strojnim učenjem s primjenama u biomedicinskim istraživanjima. Nakon diplome 2016. godine, na FER-u je provela dvije godine radeći na zanimljivim problemima poput razvoja elektromiografskog biofeedback sustava MyMyo, podrške neurofeedback terapiji, implementacije tehnika disanja "Nadi shodhana" te proučavanja njihovog utjecaja na autonomni živčani sustav.

Od 2018. godine zaposlena je na EPFL-u, u Laboratoriju ugrađenih sustava (Laboratoire des Systèmes Embarqués). U okviru svoje doktorske disertacije nastavlja se baviti primjenama strojnog učenja u biomedicinskom području te razvija nove algoritme za primjenu u aplikacijama namijenjenima nosivim uređajima.

Una je svestrana. Usporedo sa studiranjem na FER-u, paralelno je upisala nekoliko kolegija na Fizičkom odsjeku PMF-a te počela učiti svirati klarinet i harfu (nakon što je prethodno u srednjoj muzičkoj školi učila klavir). Vrlo je aktivna i u udruzi Penkala koja okuplja i spaja mlade hrvatske istraživače iz industrije i akademije te potiče prenošenje znanja i iskustva među mladim generacijama.

S Unom smo razgovarali o svemu pomalo: o tome kako je u djetinjstvu razvila interes za prirodne znanosti, zašto se odlučila studirati baš na FER-u, kakva znanja i koje vještine je stekla na FER-u, kako se snašla u novoj sredini na EPFL-u te čime se bavi u okviru izrade doktorata. Pogledate li novu epizodu ŽensCasta do kraja, doznat ćete što je to Znanstvena spajalica i kakve ona ima veze s našom Unom.

Više o Uni možete doznati na http://www.una-pale.from.hr.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti