FER-ova doktorandica Ena Melvan...

FER-ova doktorandica Ena Melvan, mag. inf. et math., jedna je od četiri dobitnice ovogodišnje stipendije Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" koji se provodi u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.

Nakon što je diplomirala matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Ena je upisala dvojni doktorat Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.

Svoje doktorsko istraživanje temelji na modeliranju bakterija s ciljem da ih prikaže kao zajednicu. U prvom dijelu doktorskog studija istraživala je utjecaj probiotika i prebiotika na crijevnu floru. Jedna od novosti jest i to što su istraživanja rađena u bioreaktorima, a ne na ljudima, kako je inače praksa, čime je zaobiđeno i etičko pitanje koje je često u medicini.

Više informacija o programu stipendiranja i ovogodišnjoj dodijeli nagrada nalazi se u nastavku obavijesti.

Program stipendiranja "Za žene u znanosti" ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj, a dosad je putem njega nagrađeno 58 znanstvenica čija je doktorska disertacija u završnoj fazi izrade.

Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad. Povodom ove obljetnice, u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba "Svijet treba znanost, a znanost treba žene" posvećena svim dosadašnjim stipendisticama.

Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te cijenjenim članovima naše akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a snimku svečane dodjele stipendija možete pogledati ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti