Vrt rajčica i paprika na FER-u

Krajem svibnja, članovi Laboratorija Interneta stvari sa Zavoda za telekomunikacije, postavili su u okviru projekta IoT-polje pravi mali vrt u dvorištu FER-a. Brojni senzori prate uvjete za sadnice rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom sadnje dio sadnica obogaćen je supstratom, a prikupljanjem podataka sa senzora, cilj je utvrditi utjecaj odabranog supstrata na stanje biljke i urod.

S obzirom na trud i pažnju koju ima naš vrt, ne sumnjamo u bogat urod, a onda tko zna? Sve je moguće, možda FER registrira i OPG!

Osim profesora i asistenata, u postavljanje su se uključili i studenti - spontano "u prolazu" - na čemu im zahvaljujemo, a kako je protekao rad s ne-programskim alatima, provjerite na slikama u nastavku.

Vrt je postavljen u okviru projekta "IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi", trogodišnjeg istraživačkog interdisciplinarnog projekta u području pametne poljoprivrede koji je započeo u ožujku 2020. godine. Provodi ga Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Poljoprivrednim institutom Osijek (PIO).

Cilj projekta je potaknuti primjenu IoT-rješenja u poljoprivredi radi smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose poljoprivrednih kultura od strateškog značaja za RH, posebice kukuruza. IoT-rješenja, tj. rješenja koja spajaju senzore i razne elektroničke uređaje na Internet, omogućuju kontinuirano praćenje mikroklimatskih uvjeta na polju i fizioloških parametara biljke te prijenos i obradu prikupljenih podataka u računalnom oblaku. Projektni tim radi na razvoju stanice za daljinsko mjerenje mikroklimatskih uvjeta na polju i poseban senzor za mjerenje fluorescencije klorofila koji će dati informaciju o fiziološkim parametrima i mogućem stresu biljke.

Također se dizajniraju praktične mobilne aplikacije za poljoprivrednike pomoću kojih će moći u svakome trenutku udaljeno pratiti stanje na polju, odrediti kritične trenutke u vegetaciji i donositi pravodobne odluke. Cjelokupno rješenje se dizajnira s ciljem postizanja niže cijene stanice i programskog sustava kako bi ono bilo prihvatljivo i pogodno za male poljoprivrednike, a uz primjenu aktualnih otvorenih programskih rješenja.

 

 

Autor: Katarina Mandarić
Popis obavijesti