Robotics and AI in Society: Impacts...

U okviru portugalskog predsjedanja Vijećem EU-a, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Veleposlanstvo Portugala u Zagrebu zajednički organiziraju događaj "Robotics and AI in Society: Impacts and Questions Raised".

Događaj će se održati 20. svibnja 2021. s početkom u 16 sati, u hibridnom obliku, za ograničeni broj polaznika u auli FER-a te online. Program je moguće pratiti putem MS Teamsa i FER-ovog YouTube kanala, a za sva eventualna pitanja molimo koristite platformu Sli.do. Program događaja dostupan je ovdje.

Ovaj događaj povezan je s prioritetima portugalskog predsjedanja, posebno s prioritetom poticanja europskog oporavka potpomognutog klimom i digitalnim tranzicijama. Cilj je prikazati kako robotika može biti korisna za građane, kao i razgovarati o implikacijama uvođenja robotike i umjetne inteligencije u društvo i radna mjesta.  

Nakon kratkih pozdravnih govora Nj. E. veleposlanice Portugala, gospođe Paule Leal da Silve i dekana FER-a prof. dr. sc. Gordana Gledeca, događaj će se nastaviti predavanjima prof. dr. sc. Pedra Lime, s Instituta Superior Técnico, Sveučilišta u Lisabonu i dr. sc. Tomislava Bracanovića, s Instituta za filozofiju, Zagreb.

Njihova predavanja "Positive impacts of Robotics/AI in society" i "Artificial intelligence among social animals", potaknut će ključna pitanja i poslužiti kao polazna točka za "Roundtable on the impacts and questions raised by the introduction of Robotics and AI in society", gdje će se profesori s FER-a, dr. sc. Jan Šnajder i dr. sc. Stjepan Bogdan pridružiti profesoru Pedru Limi i Tomislavu Bracanoviću u raspravi.

Moderator okruglog stola bit će prodekan za znanost prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Više informacija o predavačima i sudionicima okrugloga stola možete pronaći u nastavku obavijesti.

Pedro U. Lima doktorirao je 1994. godine u polju elektrotehnike na Rensselaer Polytechnic Institute, NY, SAD. Trenutno je redoviti profesor na IST-u, Universidade de Lisboa i istraživač Instituta za sustave i robotiku, gdje je zamjenik predsjednika za znanstvena pitanja. Pedro Lima je povjerenik RoboCup federacije, bio je predsjednik i osnivač Portugalskog društva robotičara i nagrađen je šestomjesečnom katedrom izvrsnosti na Universidad Carlos III de Madrid, Španjolska u 2010. godini. Također je bio vrlo aktivan u promociji znanosti i tehnologije, organiziranjem natjecanja robota u Portugalu i Europi, uključujući Portugal Robotics Open od 2001. godine i nekoliko europskih projekata od 2013. godine.

Tomislav Bracanović zaposlen je kao viši znanstveni suradnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu. Doktorirao je filozofiju 2005. na Sveučilištu u Zagrebu. Do 2018, bio je izvanredni profesor na Odjelu za filozofiju Centra za hrvatske studije Sveučilišta u Zagrebu gdje je predavao više predmeta (uglavnom iz područja etike, primijenjene etike i filozofije znanosti) na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju filozofije. Od 2019. drži nastavu iz predmeta "Etika i nove tehnologije" na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. član je UNESCO-ove Svjetske komisije za etiku znanstvenog znanja i tehnologije (COMEST). Objavio je dvije monografije te veći broj poglavlja u knjigama i članaka u znanstvenim časopisima. Područja njegova istraživačkog interesa su etika, primijenjena etika i filozofija znanosti i tehnologije.

Dr. sc. Stjepan Bogdan profesor je u trajnom zvanju u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a, gdje predaje kolegije iz područja robotike i automatizacije. Bavi se istraživanjima na području autonomnih sustava, zračne robotike, multi-agentskih sustava, inteligentnih sustava upravljanja, bio-inspiriranih sustava i sustava s diskretnim događajima. Koautor je 4 knjige i vise od 190 radova prezentiranih na konferencijama i publiciranih u časopisima. Bio je voditelj i istraživač na vise od 30 domaćih i međunarodnih projekata. Trenutno je uključen u istraživanje na pet EU H2020 projekata te četiri projekta financiranih iz EU strukturnih fondova.

Jan Šnajder je doktorirao u polju računarstva na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) 2010. godine, gdje od 2016. godine radi kao izvanredni profesor na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave. Istraživanje je usmjerio na obradu prirodnoga jezika i strojno učenje. Stručno se usavršavao na sveučilištima u Heidelbergu, Stuttgartu i Melburneu te na institutu u Kyotu. Sudjelovao je na nizu znanstvenih i stručnih projekata te je bio voditeljem niza projekata koje su financirali HRZZ i HAMAG-BICRO. Autor je više od 100 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima međunarodnih konferencija u području obrade prirodnog jezika i pretraživanja informacija. Nositelj je pet predmeta na FER-u te je bio mentorom ili sumentorom studentima na više od 100 preddiplomskih i diplomskih radova. Član je stručnih udruga IEEE, ACM, ACL, SIG SLAV i Hrvatskoga društva za jezične tehnologije. Član je Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i kooperativne sustave.

Nikola Mišković je redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutno obnaša dužnost prodekana za znanost. Svoje istraživačke aktivnosti provodi u Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije (LABUST). Sudjelovao je na brojnim projektima. Godine 2013. dobio je nagradu za mladog znanstvenika "Vera Johanides" Hrvatske akademije tehničkih znanosti za znanstvena dostignuća, a primio je i godišnju Državnu nagradu za znanost za 2015. godinu, koju dodjeljuje Hrvatski sabor.

Autor: Petra Škaberna
Robotics and AI in Society: Impacts and Questions Raised
20. svibnja 2021. 16:00  -  17:30
Nepoznata lokacija
Popis obavijesti