Intervju s prof. dr. sc. Ivanom...

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u, FER-ov tim s projekta Caliper, u okviru kojeg se promiče ravnopravnost spolova, predstavlja intervju s prof. dr. sc. Ivanom Podnar Žarko, voditeljicom Laboratorija za internet stvari.

"Profesorica Podnar Žarko naš je ženski uzor i nadamo se da će video intervju u kojem je svojim riječima opisala svoj školski i istraživački put, inspirirati učenice da odaberu karijeru u IKT-u. Ženski uzor u opisanom kontekstu za nas je osoba čija izvanredna osobnost, postignuća i pozitivna priča mogu potaknuti druge (posebno žene i mlade djevojke) da se bave istraživanjem i inovacijama", ističe izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić, voditeljica projekta Caliper na FER-u.

Više informacija o projektu Caliper nalazi se u nastavku obavijesti.

Europska Unija sve je više zainteresirana za promociju programa koji osnažuju ravnopravnost spolova na svim razinama društvenog života. Ravnopravnost spolova u znanstvenim područjima STEM privlači posebnu pozornost zbog nedovoljne zastupljenosti žena.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu uključio se u projekt "Caliper - povezivanje istraživanja i inovacija za ravnopravnost spolova", financiran u okviru Obzora 2020, u ukupnoj vrijednosti od 2 milijuna eura. Projekt traje četiri godine (1. 1. 2020. – 31. 12. 2023.). Projekt Caliper namjerava potaknuti procese strukturalnih promjena u sedam istraživačkih institucija i dva istraživačka fonda iz Europe. Promjene se odnose na povećanje broja žena zaposlenih u istraživačkim institucijama, poboljšanje njihovih karijernih perspektive i uključivanje rodne dimenzije u istraživanja.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti