Veleposlanica Portugala, Nj. E. da...

Veleposlanica Republike Portugala u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Paula Leal da Silva, posjetila je u utorak, 16. ožujka 2021. godine, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje su ju ugostili dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec i prodekan za znanost, prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Veleposlanica Portugala bila je u pratnji prvog tajnika Rodriga Loboa d´Ávile i atachéa za kulturu Tiaga Gila.

Na sastanku se razgovaralo o položaju i značaju FER-a u akademskoj i znanstvenoistraživačkoj zajednici te njegovom pozicioniranju na međunarodnoj razini. Poseban naglasak stavljen je na značajnu suradnju koju FER već niz godina ostvaruje s partnerskim institucijama iz Portugala, čemu ide u prilog 30-ak znanstvenoistraživačkih projekata koji su realizirani s gotovo 20 portugalskih institucija.

Nakon sastanka s upravom Fakulteta portugalska delegacija je, uz pratnju FER-ovog istraživača dr. sc. Fausta Ferreire (porijeklom iz Portugala), posjetila četiri FER-ova laboratorija. Na početku je u Laboratoriju za napredne elektroenergetske mreže (SGLab), iskusni istraživač, Mateo Beus, mag. ing., gostima demonstrirao daljinsko upravljanje hidroelektranom, nakon čega je uslijedio posjet Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) u novouređenom prostoru smještenom u dvorani Martinovka, gdje je domaćin bio prodekan Mišković, ujedno voditelj tog laboratorija. Povratkom na FER, delegacija je posjetila Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije (LARES), u kojem je prof. dr. sc. Mario Vašak opisao primjenu naprednih metoda pametnog upravljanja potrošnjom energije na površini FER-ovog nebodera, a gosti su potom imali priliku doživjeti i predivan pogled na panoramu Grada Zagreba. Posjet je završio predstavljanjem FER-ovog Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR) odnosno prezentacijom prof. dr. sc. Ivana Petrovića, koji je pružio niz primjera iz industrije gdje LAMOR surađuje zahvaljujući svojem visoko-kompetitivnom istraživačkom djelovanju.

Odabrane fotografije nalaze se u nastavku obavijesti, a više fotografija pogledajte u galeriji.

 

 

 

 

 

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti