FER postao član međunarodne mreže...

Slijedom suradnje s poduzećem Phoenix Contact d.o.o., FER je krajem 2020. godine, kao prva visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj, postao službenim članom međunarodne mreže sveučilišta i industrije u području industrijske automatizacije – International Education Network EduNet.

U sklopu programa EduNet, FER-u su donirana dva edukacijska kompleta kontrolera te jedan komplet industrijskih preklopnika (industrial switch) temeljenih na PLCnext tehnologiji. Navedena oprema, smještena u prostorima Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju u Laboratoriju za upravljanje elektromotornim pogonima, koristit će se u nastavnim i istraživačkim aktivnostima te za obuku stručnjaka iz gospodarstva. Također, Phoenix Contact je vrlo zainteresiran za daljinu suradnju i dodatno opremanje laboratorija kako bi se idućim generacijama studenata, u sklopu laboratorijskih vježbi iz područja automatizacije, omogućio rad na novoj modernoj opremi.

Okosnicu donirane opreme čini PLCnext tehnologija. Riječ je o jedinstvenoj open source platformi koju je, kao novi pristup u industrijskoj automatizaciji, razvio Phoenix Contact. PLCnext podržava različite programske jezike, razvojne alate te open source softvere i aplikacije. Kao vodeća nacionalna i regionalna istraživačka i visokoobrazovna ustanova, usko povezana s gospodarstvom, FER je prepoznao mogućnosti PLCnext tehnologije i njezine primjene u nastavi i industriji.

Zahvaljujemo našim bivšim studentima, direktoru poduzeća Phoenix Contact, Krunoslavu Kršeku i Vedadu Ćosiću, koji su prepoznali potencijal FER-a te pomogli da FER postane član međunarodne mreže sveučilišta i industrije EduNet.

Mreža Phoenix Contact EduNet osnovana je 2007. godine s ciljem povećanja međunarodnog prijenosa znanja iz područja automatizacije, a uključuje visokoobrazovne ustanove i poduzeća iz industrije. Mreža EduNet trenutačno ima 150 članova iz 37 zemalja iz cijeloga svijeta.

 

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti