Prof. dr. sc. Damir Sumina dobitnik...

Godišnju "Nagradu Ivan Filipović", koja se dodjeljuje za najznačajnija ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, za 2019. godinu dobio je prof. dr. sc. Damir Sumina sa Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju.

Profesor Sumina svojim je mentorskim radom sa studentima preddiplomskoga i diplomskoga studija na FER-u, a posebice na modulu "Automatika" i profilu "Elektrotehnički sustavi i tehnologija", ostavio značajan trag kao odgojno-obrazovni djelatnik u sustavu znanosti i visokoga školstva. U razdoblju od 2009. do 2019. godine bio je mentor na 142 diplomska i završna rada, a na 24 diplomska i završna rada bio je neposredni voditelj.

Svojim djelovanjem snažno je doprinio stručnom razvoju i tehničkom odgoju studenata profila "Elektrotehnički sustavi i tehnologija" prema punoj spremnosti za stručni i profesionalni rad u području automatizacije i pogonske tehnike. Također, kao član kolegija i u dva mandata predstojnik Zavoda za elektrostrojarstvo i automatizaciju FER-a, poticao je i osnaživao stvaranje i opremanje novih laboratorija. Njegovim zaslugama osuvremenjen je "Laboratorij regulacije električnih strojeva", a osnovana su dva nova laboratorija: "Laboratorij za automatizaciju" i "Laboratorij za pogonsku tehniku". Osigurao je brojne donacije kako bi se ti laboratoriji opremili najsuvremenijom opremom, pri čemu su veliku ulogu osigurali upravo njegovi bivši studenti, danas vlasnici inovativnih poduzeća te nositelji razvoja automatizacijske struke u Hrvatskoj. Član je FER-ovog Odbora za istraživanje i inovacije.

"Nagradu Ivan Filipović" dodjeljuje Republika Hrvatska odnosno Odbor "Nagrade Ivan Filipović", a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti