ŽensCast - novi podcast o ženama u...

Premijera ŽensCasta, novog podcasta FER-a i hrvatske podsekcije IEEE - Women in Engineering, koji će se baviti promicanjem žena u području STEM, odvila se u studenome na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu te ga možete pogledati na poveznici ovdje.

Zahvaljujući izv. prof. dr. sc. Pini Milišić, ujedno i voditeljici podcasta te doc. dr. sc. Anamari Nakić, FER je tako odnedavno bogatiji za još jedan podcast koji, pored ostaloga, ima za cilj senzibilizirati studentsku populaciju tehničkih i prirodoslovnih fakulteta za društvene teme te poticati otvoreni dijalog o stereotipima s ciljem osvještavanja vlastitih stavova i mišljenja.

Prva gošća ŽensCasta bila je omiljena profesorica, doc. dr. sc. Lana Horvat Dmitrović, koja predaje Matematičku analizu 1 i 2 na 1. godini preddiplomskog studija, a od 2015. godine brucošima olakšava prilagodbu na visokoškolsku matematiku putem kolegija Elementarna matematika. Kako smo doznali na ŽensCastu, prelazak na visokoškolsku matematiku brucošima nerijetko predstavlja značajan problem jer se na fakultetu veći naglasak stavlja na razumijevanje pojmova i koncepata, što dolazi kao nadogradnja na rješavanje zadataka koje učenici svladaju tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Osim što studentima prenosi svoju ljubav i motivaciju prema struci, posljednje dvije godine docentica Horvat Dmitrović vodi i mindfulness (antistres) radionice koje studentima pomažu "vratiti se u ravnotežu" odnosno pomažu im da se u izazovnim situacijama lakše koncentriraju na učenje te potenciraju motivaciju i pamćenje.

Docentica Horvat Dmitrović surađuje i na FER-ovom projektu Caliper iz linije financiranja Obzor 2020, čiji je cilj potaknuti veći interes učenica za upis na studije iz područja STEM te poboljšati karijerne perspektive istraživačica.

"Mi kao akademska zajednica nosimo odgovornost prenošenja "zdravih" životnih stavova, koji isključuju poticanje rodnih stereotipa i podjela. Učitelji koji ti kroz život ostanu u sjećanju najčešće su oni koji su te naučili nešto o životu, koji su dali još tu jednu dodanu vrijednost. Mi nismo ovdje samo da prenosimo znanje nego moramo poraditi i na društvenim pitanjima, da im životni stavovi budu zdravi", smatra docentica Horvat Dmitrović te ističe: "Danas je vidljivo da je djevojkama važno ono što žele te da u tome ustraju, i to se treba poticati. Treba prestati pričati o stereotipima i podjelama dječaci - djevojčice još od vrtića. Važno je slijediti svoje želje."

FER iz godine u godinu bilježi porast udjela djevojaka među brucošima iz čega je vidljivo da nove generacije djevojaka otvoreno pokazuju što žele, visoko su motivirane tijekom studija te uglavnom u kratkom roku i s visokim ocjenama završavaju fakultet.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti