Izložba na FER-u: Hrvatske inovacije...

U Galeriji FER-a postavljena je izložba "Hrvatske inovacije - vizionari koji su oblikovali Europu" koja prikazuje istaknute hrvatske inovacije iz različitih područja, od 17. stoljeća sve do danas.

Pored najvećih povijesnih imena, kao što su Marin Getaldić, Nikola Tesla, Slavoljub Penkala, Lavoslav Ružička i Faust Vrančić, izložba izdvaja čak 18 hrvatskih inovacija nastalih u posljednjih 15 godina. Imena tih inovatora možda (još) nisu toliko zvučna no s njihovim domišljatim rješenjima većinom smo upoznati. To su, među ostalim, Teddy pametna igračka, RONNA – robotska neuronavigacija, DC Charger – pametna narukvica, štapići za uši od papira te električni hiperautomobil i električni bicikl.

Zanimljivo je vidjeti na jednome mjestu toliko značajnih inovacija koje su uvelike promijenile društvo i unijele pozitivne promjene u našu svakodnevicu, a za koje su zaslužni hrvatski znanstvenici i istraživači - jednom riječju inovatori.

Autor izložbe je prof. dr. sc. Davor Škrlec, uz veliku savjetničku pomoć prof. dr. sc. Stjepana Cara. Ideja za izložbu je potekla prije nekoliko godina, u vrijeme kada je profesor Škrlec bio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, a realizaciju izložbe je vodio Riki Pahlić, u to vrijeme voditelj ureda zastupnika u Zagrebu. Ova hvalevrijedna izložba prvi je puta predstavljena u Europskom parlamentu, u Strasbourgu, u travnju 2019. godine.

Brošuru izložbe "Hrvatske inovacije - vizionari koji su oblikovali Europu" možete preuzeti OVDJE.

Pozivamo sve zainteresirane da ju svakako posjete u Galeriji FER-a (ispred Bijele i Sive vijećnice)!

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti