Projekt COGSTEPS povezuje akademski...

U rujnu 2020. godine započeo je projekt "Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists – COGSTEPS" odobren u sklopu programa Erasmus+, KA2: Strateška partnerstva u području visokog obrazovanja.

U sklopu projekta razvit će se program edukacije za pokretanje startupova iz akademske zajednice. Prvi korak bit će razvoj web platforme "Crossing the Gap", koja će omogućiti istraživačima i znanstvenicima predstavljanje svojih istraživanja te povezivanje s drugim istraživačima i poslovnim stručnjacima s ciljem formiranja multidisciplinarnih timova i osnivanja startupova. U sljedećim fazama projekta naglasak će biti na startup edukaciji pripremljenoj od strane hrvatskih, slovenskih i austrijskih stručnjaka specifično za akademsku i znanstvenu zajednicu. Edukacija će se provoditi u nekoliko faza, počevši sa startup osnovama koje ne zahtijevaju prethodno startup znanje.

Projekt je između 18 pristiglih prijava ocijenjen najboljim projektnim prijedlogom odnosno ostvario je 90 od mogućih 100 bodova. FER je koordinator projekta, njegov voditelj je izv. prof. Hrvoje Džapo, a za uspješnu implementaciju projekta brinut će Matija Srbić, voditelj studentskog startup inkubatora SPOCK. Ukupna vrijednost projekta iznosi 351.529,00 eura, a projekt završava 31. srpnja 2023. godine.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Cilj je učiniti web platformu "Crossing the Gap" polaznom točkom za svakoga iz akademske ili znanstvene zajednice koji želi naučiti o osnovama pokretanja startupa i pokušati komercijalizirati rezultate svojih istraživanja. U intenzivnu startup edukaciju planira se uključivanje preko 20 istraživača, kako bi ovladali osnovama startup paradigme i prepoznali prilike za komercijalizaciju rezultata svojih istraživanja. Sljedeći korak bit će inkubacija startupa u tri faze, za šest do osam akademskih istraživačko-razvojnih timova koji žele pokrenuti startup na temelju rezultata svojih istraživanja. Timovi će naučiti o različitim temama vezanima uz startupove, kao što su validacija ideja i poslovnih modela, definiranje tržišta i ciljnih kupaca, predstavljanje ideje investitorima, prikupljanje investicija, umrežavanje i plasiranje proizvoda na tržište.

Na kraju projekta, startupi će predstaviti rezultate svog rada pred investitorima, poslovnim stručnjacima, startup zajednicom, akceleratorima, fondovima rizičnog kapitala i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Ciljevi projekta COGSTEPS su pozitivne promjene u percepciji startupova nastalih iz akademske i znanstvene zajednice, pokretanje više sveučilišnih startupova i spin-off poduzeća, razvoj poduzetničkog načina razmišljanja, razvoj mekih vještina istraživača, profesora i znanstvenika, formiranje regionalnog središta za inovacije, istraživanje i komercijalizaciju rezultata znanstvenog istraživanja i akademske startupove te premošćivanje jaza između akademskog i startup svijeta.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti