FER-IN Studijski programi za cijeli...

Razvojem tri nova međunarodna sveučilišna diplomska studijska programa iz elektrotehnike i računarstva FER se bez zadrške otvara cijelome svijetu i šalje jasnu poruku da je Hrvatska spremna stvoriti novu generaciju mladih intelektualaca, neovisno o tome iz kojeg kraja svijeta oni dolaze. FER im je spreman prenijeti svoja stručna znanja, ponuditi svoju snažnu i modernu infrastrukturu te ih pripremiti za vrhunska postignuća na globalnoj razini.

"Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu s ponosom nosi titulu institucije izvrsnosti – promičući izvrsnost u nastavi, izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu te izvrsnost u poticanju tehnološkog napretka. Svake godine FER upisuje 650 najboljih maturanata iz cijele Hrvatske i upravo nas oni motiviraju da budemo još bolji i učinkovitiji, koristeći mogućnosti koje nam pružaju nove tehnologije. Sretni smo što FER od iduće akademske godine može ponuditi tri nova, moderna i atraktivna studijska programa na engleskom jeziku, usklađena s najboljim svjetskim uzorima, ali i potrebama tržišta rada u Hrvatskoj, Europi i svijetu", istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec.

S ciljem podizanja globalne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te sustavnog jačanja internacionalizacije (visokog) obrazovanja, naša je zadaća osigurati sinergiju svih obrazovnih institucija, kao i kreatora javnih politika i procedura te tako privući mlade talente iz cijelog svijeta

Voditelj projekta FER-IN, prof. dr. sc. Marko Delimar stoga naglašava: "Hrvatska je stabilna i sigurna, blage klime, čista i ugodna zemlja puna prirodnih ljepota. U Hrvatskoj već sada nedostaje ljudi za inovativna i dobro plaćena radna mjesta u STEM području, pogotovo u sektorima računarstva, elektrotehnike i IKT-a. Osim ponude kvalitetnih studijskih programa, akademska zajednica treba u partnerstvu s nadležnim ministarstvima osigurati mehanizme za učinkovito privlačenje vrhunskih stranih studenata. Moramo kvalitetno i jednostavno riješiti pitanja dolaska stranih studenata i njihovog studentskog života u Hrvatskoj. Ne smijemo propustiti priliku studentima iz cijelog svijeta postati tražena destinacija" te zaključuje: "Kada se odluče za studiranje u Hrvatskoj, dobrim studentima trebamo omogućiti da jednostavno mogu doći do svih potrebnih informacija. Pred ostaloga, ti studenti bi trebali moći zatražiti vize za studiranje u Hrvatskoj u svim konzularnim predstavništvima svih članica EU i partnerskih zemalja bilo gdje u svijetu."

Završna konferencija "FER-IN Studijski programi za cijeli svijet" održat će se 29. rujna 2020. godine, s početkom u 12.00 sati, a moguće joj je pristupiti putem MS Teams poveznice koja se nalazi OVDJE.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Projekt FER-IN odgovorio je interesima šire međunarodne zajednice studenata preddiplomskih studija koji svoj diplomski studij žele realizirati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te omogućio razvoj tri međunarodna sveučilišna diplomska studijska programa u području tehničkih znanosti pod nazivom: "Elektrotehnika i informacijska tehnologija", "Informacijska i komunikacijska tehnologija" i "Računarstvo". Elektrotehnika i računarstvo predstavljaju najpropulzivnije sektore u smislu ostvarenih prihoda i mogućnostima pri zapošljavanju, a prema relevantnim projekcijama potrebe za brojem zaposlenih u ovim sektorima rast će i nadalje u svim projekcijskim razdobljima. Međunarodni studijski programi FER-a započinju u listopadu 2021. godine.

Projekt FER-IN traje dvije godine, a započeo je u listopadu 2018. godine u sklopu poziva Internacionalizacija visokog obrazovanja koji je dio Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Partner na projektu je Schneider Electric, poduzeće koje nudi kreativna i inovativna radna mjesta u više od 100 zemalja svijeta.

Autor: Petra Škaberna
FER-IN Studijski programi za cijeli svijet
29. rujna 2020. 12:00  -  13:15
Popis obavijesti