Matea Vasilj: FER nas uči kako...

Matea Vasilj studentica je 3. godine FER-a, a posljednjih godinu dana bila je na čelu Studentskog zbora FER-a (SZ FER). Pored tehničkog područja, Mateu zanima i konzalting pa koristi svaku priliku da stekne što više poslovnog iskustva kroz studentski posao. Pomalo neobično za jednu ferovku, no Matea točno zna što želi od svoje buduće karijere i odlučno ide prema zacrtanom cilju. U svoje slobodno vrijeme svira klavir, bavi se fotografijom i mnogim drugim stvarima, ali kako kaže, "poanta je da uz faks imam mnogo vremena i za svoje druge afinitete".

U intervjuu pročitajte kako je prebrodila prve dane na FER-u, što SZ FER može učiniti za studente te još mnoštvo korisnih savjeta koje Matea ima za svoje fakultetske kolege.

  1. Reci nam nešto o sebi – kako si odabrala FER, kako ti je bilo kao brucošici i što si tada očekivala od FER-a, a što sada misliš kada si upoznala FER "iznutra"

Studentica sam 3. godine FER-a. Oduvijek me zanimala matematika i tehnologija koja se uz nju veže. Kao izbor se prirodno nametao PMF, ali tehnička strana je ipak prevladala i upisala sam FER. Nisam se previše informirala o nastavnom programu pa me početak malo zatekao - tek sam uz pomoć kolega uhvatila ritam. S obzirom na to da sam došla iz opće gimnazije (Gimnazija Lucijana Vranjanina), na početku je bio velik raskorak između mojih očekivanja i realnosti. Morala sam naučiti dosta toga što su ostali kolege već znali. No, nakon prvog semestra smo se svi izjednačili i nadalje je bilo sve puno lakše i zanimljivije. Sada jako cijenim način rada na FER i slobodu koju mi pruža za sve ostale aktivnosti i daljnji napredak.

 
  1. Kako si se odlučila uključiti u rad SZ-a, kako si postala predsjednica SZ FER-a te koji su tvoji zadaci i ovlasti?

Puno me ljudi savjetovalo da se svakako uključim u rad neke studentske udruge kako bih obogatila svoj studenski život. Tako sam se na 2. godini priključila radu studentske udruge EESTEC LC Zagreb. Bila sam zadovoljna svojim brzim napretkom u udruzi, a saznavši da se te godine održavaju izbori za Studenski zbor nisam htjela propustiti priliku da se izravno uključim u rad još jednog studentskoga tijela i osobno pokušam poticati promjene za dobrobit studenata. Kada su izbori raspisani, shvatila sam koliko studenti nisu svjesni postojanja Zbora. Nakon dužeg razmišljanja odlučila sam se kandidirati za poziciju predsjednice. Moje "dužnosti" uključuju sazivanje sastanaka Studentskog zbora, pohađanje sastanaka Dekanskog kolegija i Fakultetskog vijeća i, naravno, puno komunikacije s kolegama. Ne bih rekla da imam dodatne ovlasti u odnosu na druge studente, već samo bolje mogućnosti komunikacije s Upravom Fakulteta.

  1. Što sve radi SZ FER i koje su njegove glavne aktivnosti?

Za početak htjela bih naglasiti da su studenti dobrodošli na svaki sastanak Studentskog zbora. Bilo bi na svačiju korist da nam se odmah obrate oko bilo kojeg problema, kako bi se odmah moglo krenuti u njegovo rješavanje jer mi, nažalost, ne možemo čuti sve žalbe na hodnicima. Uz to, ove se godine trebala održati prva radionica Studentskog zbora FER-a u suradnji s Pravnim fakultetom i FOI-jem. Nažalost, radionica se nije uspjela održati zbog nastale epidemiološke situacije, ali je svakako planiramo organizirati u nadolazećoj godini.

  1. Koje novine si uvela u rad ZS FER-a i koliko je bilo potrebno truda uložiti u to? Kakav je odjek tih aktivnosti među studentima?

Kao glavne novosti svakako bih navela predavanje završnih radova u digitalnom obliku i uvođenje "osobe od povjerenja" kojoj studenti mogu doći s bilo kakvim nedoumicama ili nezadovoljstvima. Studenti su bili jako zadovoljni što više ne moraju tiskati svoje radove. Na taj način su uštedjeli i studenti i okoliš. Što se tiče truda, zahvalna sam na uvijek brzim i pozitivnim reakcijama Uprave FER-a - mnogo vremena i truda potrošili smo na organiziranje radionice SZ-a koja se na kraju nije održala. Kako smo ove godine tek postavili temelje za nove aktivnosti i posla je puno, a sljedeće godine neću imati dovoljno vremena, smatram da je najbolje tu ulogu prepustiti nekome drugome.

Matija Kranjčec, novoizabrani predsjednik Studentskog zbora FER-a i
Matea Vasilj, zamjenica predsjednika u ak. god. 2020./2021.
 
  1. U sklopu određenih kolegija studenti FER-a često izrade zanimljive programe i projekte, ali ih ne razvijaju dalje jer im nije isplativo. Međutim, postoje sredstva i mogućnosti s kojima studenti nisu upoznati.

Poznato je da se studenti FER-a u sklopu nastave, ali i izvan nje, susreću s raznim projektima. Raspon je zaista širok - od izrade web-aplikacija preko projektiranja pametnih objekata pa čak i do Soft Skills radionica. Ono što je manje poznato jest da Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu svake godine raspisuje natječaj za studentske projekte (pojedinačne i grupne) kako bi potaknuo proaktivne studente za nastavak istraživanja i rada na istima. Ove se godine uključio i Studentski centar s istom inicijativom. Postupak prijave na oba natječaja zaista je jednostavan, a članovi Studentskog zbora na raspolaganju su da kolegama pomognu doći do dodatnih sredstava koja se nude.

  1. Imaš li dodatni savjet za brucoše?

Smatram da veliki broj kolega nije dovoljno spremam prihvatiti izazove i iskoristiti prilike koje im pružaju studentske udruge. Mislim da bi brucoše trebalo puno više poticati da se priključe udrugama, jer će im pomoći od prilagodbe na fakultetski život do, kasnije, dobivanja boljih poslovnih prilika.

  1. Što ti se sviđa na FER-u i što bi izdvojila kao najveće benefite, navike koje studenti FER-a steknu tijekom studija i što misliš da će tebi osobno najviše pomoći kasnije u životu i u izgradnji poslovne karijere?

Na početku sam imala dojam da sam prepuštena sama sebi i to me jako smetalo kod FER-a. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim kako je to u stvari najveća prednost. FER me naučio samostalnom istraživanju te me uvjerio da ne postoje nerješivi problemi. To je upravo ono što nam pruža mogućnost da samostalno izgradimo vlastitu karijeru bez kompromisa. Za usporedbu s drugim fakultetima koji očekuju puno više angažiranosti u nastavne aktivnosti, FER postavi temelje te studentima ostavlja na izbor u kojem smjeru će nastaviti svoje istraživanje. Iako je predrasuda da studenti na FER-u imaju najmanje slobodnog vremena, imaju priliku da ga iskoriste kako žele i ništa im se pretjerano ne nameće.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti