Istraživači FER-ovog IoTLab-a...

Promotivni video objavljen uz znanstveni rad "DL-Tags: DLT and Smart Tags for Decentralized, Privacy-Preserving, and Verifiable Supply Chain Management" dobitnik je nagrade 2019 IEEE Access Best Multimedia Award, koju dodjeljuje znanstveni časopis IEEE Access za "originalnost, inovativnost i potencijalnu korist za čovječanstvo".

Autori znanstvenoga rada su istraživači i članovi FER-ovog Laboratorija za Internet stvari – IoTLab, asistent Federico Matteo Benčić, poslijedoktorand dr. sc. Pavle Skočir i prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko, a nagrađeni video odabran je između 60 nominiranih videa koji prezentiraju radove objavljene u časopisu IEEE Access s ciljem približavanja znanstvenih rezultata široj publici.

Video predstavlja programsko rješenje DL-Tags, koje kupcima omogućuje provjeru izvornosti proizvoda i njegovog puta u opskrbnom lancu korištenjem blockchain tehnologije. Među prvim je implementacijama ove vrste u svijetu, razvijeno 2018. godine u sklopu istraživačkog projekta TagItSmart financiranog iz programa Obzor 2020.  

U nastavku obavijesti pročitajte dojmove autora znanstvenoga rada i promotivnog videa.

"Tehnologija blok-lanca nastala je u kontekstu kripto-valuta, ali ima značajni potencijal za razne primjene koje zahtijevaju decentralizaciju. Studenti FER-a upoznaju i implementiraju decentralizirana programska rješenja na kolegiju Raspodijeljeni sustavi još od 2008. godine. Upravo zbog interesa studenata posljednjih godina na kolegiju obrađujemo i blockchain kao primjer sustava peer-to-peer. Veseli me inicijativa i entuzijazam naših studenata kada je riječ o novim tehnologijama, a Pavlu i Matteu se zahvaljujem za izvrsno odrađen posao na projektu DL-Tags", istaknula je voditeljica laboratorija, prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko.

"Na primjeru distribucije boce vina prikazali smo dodanu vrijednost rješenja DL-Tags koje prati proizvod od proizvođača preko web-trgovine do kupca. Primjenom razvijene mobilne aplikacije, kupac očitava digitalnu oznaku na proizvodu i tako provjerava njegovu izvornost. Također može pratiti put proizvoda u opskrbnom lancu jer se svaka promjena stanja i vlasništva bilježi na blok-lancu. Očekujem da će se ovakva rješenja uskoro pojaviti i u komercijalnoj primjeni", pojašnjava Pavle Skočir, ujedno jedan i od glavnih glumaca nagrađenog videa.

"Ovo je bio jedan zabavan projekt koji spaja konkretnu primjenu i moje istraživanje u okviru doktorskog studija na kojem se bavim tehnologijom blok-lanca. Razvijeno rješenje uključuje blockchain aplikaciju za Ethereum, proširenje platforme Magento za web-trgovinu i platformu TagItSmart", zaključuje Federico Matteo Benčić.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti