Poziv na predavanje: "Robusna...

Nedavni uspjeh FER-ovih istraživača, koji su pod vodstvom prof. dr. sc. Siniše Šegvića pobijedili na natjecanju Robust Vision Challenge u disciplini semantičke segmentacije, povod je za organizaciju predavanja pod nazivom "Robusna semantička segmentacija: sudjelovanje na natjecanju RVC 2020" koje će održati u petak, 11. rujna 2020. godine, od 14:15 do 14:45 sati.

Predavanje će biti moguće pratiti online putem MS Teamsa odnosno putem ove poveznice.

Metoda s kojom se ZEMRIS-ov tim natjecao na ovogodišnjem RVC-u, razvijena je u okviru doktorske disertacije zavodskog suradnika, Marina Oršića koji će i održati ovo kratko predavanje.

NADOPUNA: sminku predavanja moguće je pogledati na YouTube kanalu FER-a.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Problem pristranosti dubokih modela za razumijevanje slike postaje sve očitiji. Modeli s velikom pristranošću često nisu iskoristivi u stvarnim primjenama jer postaju zbunjeni u neviđenim okruženjima. Ovaj problem prisutan je u svim zadacima u računalnom vidu.

Natjecanje Robust Vision Challenge pojavilo se 2018. godine na prestižnoj konferenciji CVP. Cilj natjecanja je okupiti istraživače čiji je cilj ostvariti modele s dobrom generalizacijom bez obzira na domenu primjene. Ovogodišnje, drugo izdanje u sklopu konferencije ECCV, donijelo je znatno veću količinu podataka i razreda što učenje modela produljuje s dana na tjedne. Konkretno, skup za učenje sadrži preko 90 tisuća slika za učenje, a svaki od 60 milijardi piksela u skupu za testiranje potrebno je klasificirati u jedan od 193 semantička razreda.

Istraživačka skupina FER-a sudjelovala je na oba natjecanja u području semantičke segmentacije. Naša kompetitivna prednost je ekspertiza u učenju efikasnih modela koji bolje skaliraju porastom broja slika odnosno njihove rezolucije. Prije dvije godine ostvarili smo drugo mjesto, dok ove godine uspijevamo zauzeti vrh.

Seminar predstavlja metodu s kojom smo se natjecali ove godine, tehničke izazove koje je potrebno riješiti za učenje te inovacije koje su dovele do uspješnog treniranja.

Autor: Petra Škaberna
Robusna semantička segmentacija - sudjelovanje na natjecanju RVC 2020
11. rujna 2020. 14:15  -  14:45
Popis obavijesti