FER upisuju najbolji maturanti

FER je i ove godine, očekivano, popunio upisnu kvotu već u ljetnom upisnom roku pa će tako u akademskoj godini 2020./2021. hodnicima Fakulteta šetati 653 brucoša!

Interes za preddiplomski studij "Elektrotehnika i informacijska tehnologija" i "Računarstvo" zaista je impresivan, što je vidljivo iz podatka da je ove godine FER kao prvi izbor označilo gotovo 1100 maturanata.

Od tisuću srednjoškolaca koji su na državnoj maturi iz Matematike postigli najviše bodova, njih više od 420 odabralo je FER kao prvi izbor za upis na fakultet, a jednako impresivni rezultati odnose se i za Fiziku. Naime, čak 439 maturanata s najboljim rezultatima iz ovog predmeta pristupilo je online upisima na FER-u. Luka Hobor jedan je od samo četiri maturanata u Hrvatskoj koji je ove godine sa 100-postotnom točnošću riješio državnu maturu iz više razine Matematike i Fizike, a zahvaljujući i odličnom uspjehu iz XV. gimnazije, imao je maksimalnih 1000 bodova za upis na FER.

"FER sam upisao jer me prije svega zanimaju fizika i informatika. Razmišljao sam između PMF-a i FER-a, ali odlučio sam se ipak za FER jer me više interesira praktična primjena nego teorija. Smatram da ću na FER-u razviti potrebne vještine i znanje, kako za rad u tehnološkoj industriji tako i za ostvarivanje novih dostignuća u tom području. Vjerujem da će mi ovaj fakultet pružiti mnoge mogućnosti i kvalitetno mentorstvo te da ću pomoću njega dodatno razviti svoj potencijal", podijelio je s nama svoja razmišljanja Luka Hobor.

Brucoši i brucošice stižu na FER iz svih krajeva Hrvatske, no ipak najveći broj stiže iz zagrebačkih srednjih škola – XV. gimnazije, V. gimnazije, III. gimnazije, Gimnazije Lucijana Vranjanina, Tehničke škole Ruđera Boškovića te X. gimnazije Ivan Supek. Zanimljivo je istaknuti da nastavljamo pozitivan trend upisa djevojaka na FER jer one u ovoj generaciji čine gotovo 27% upisanih studenata. Ovaj podatak nas posebno veseli jer ulažemo dodatan trud da područje STEM podjednako učinimo atraktivnim za oba spola.

Stoga, drage naše brucošice i brucoši, želimo vam sretan početak studiranja na FER-u, uz nadu da ćemo u idućih nekoliko godina ispuniti sva vaša očekivanja te vam biti najbolji mogući poticaj za daljnje usavršavanje i znanstveni rast!

Više informacija pročitajte u nastavku obavijesti.

FER je ove godine pokrenuo online upise na preddiplomski studij čime je cjelokupni proces značajno skraćen i ubrzan te se odvija u uvjetima koji odgovaraju situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa. Pritom ističemo da su online upisi diplomskih studijskih programa na FER-u pokrenuti već prije više od deset godina pa je tako do sada naše diplomske studijske programe upisalo preko 6000 studenata. Na isti način realizirano je i upisivanje viših godina preddiplomskih i diplomskih studija.

Jesen ćemo započeti i s novim preddiplomskim studijem "Računarstvo" na engleskom jeziku, koji se odvija u suradnji s privatnim Sveučilištem Algebra (u osnivanju). Ovime FER započinje novu eru internacionalizacije uz tendenciju pozicioniranja Hrvatske na globalnoj karti visokog obrazovanja.

Iduću akademsku godinu nastavljamo i s provođenjem preddiplomskog sveučilišnog studija "Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori" koji je smješten u Šibeniku, a na kojem nastavu izvode najbolji profesori FER-a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti