Programu RADDAR dodijeljena nagrada...

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi u 2019. godini dodijeljena je programu RADDAR, a među voditeljima nalazi se i troje FER-ovih nastavnika.

Riječ je o prof. dr. sc. Vesni Županović, izv. prof. dr. sc. Dejanu Škvorcu te doc. dr. sc. Domagoju Kovačeviću koji kroz ovaj vrijedan program već godinama doprinose popularizaciji znanosti te suradnji između škola i sveučilišta.

Naime, FER je 2013. godine zajedno s XV. gimnazijom, Hrvatskim matematičkim društvom i udrugom Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić pokrenuo program RADDAR koji se sastoji od matematičkih i informatičkih radionica te posjeta Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Namijenjen je učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola, a svake je godine u program uključeno oko 250 učenika, 20 studenata te 10 nastavnika.

Pored nastavnika FER-a, dobitnici ovogodišnjeg priznanja su: Zlatka Markučič, dipl. ing., profesor savjetnik (XV. gimnazija), mr. sc. Ernest Wendling, dipl. ing., profesor savjetnik (XV. gimnazija), Vesna Ovčina, profesor savjetnik (XV. gimnazija), Jelenka Anić, profesor savjetnik (XV. gimnazija), Ladislava Bunjački, učitelj savjetnik u mirovini, Sandra Madžar, učitelj savjetnik (OŠ Miroslava Krleže Zagreb) te Magdalena Babić, dipl. ing., učitelj mentor (OŠ Vrbani Zagreb).

Više informacija o programu RADDAR nalazi se u nastavku obavijesti.

Godišnje se u učionicama XV. gimnazije održi po 20 matematičkih i informatičkih radionica. Matematičke radionice održavaju se za učenike od 5. do 8. razreda, a informatičke grupe postoje za tri razine znanja tako da je ukupan broj radionica svake godine oko 140. Posjeti laboratorijima FER-a održavaju se pet do šest puta godišnje, pri čemu učenici i njihovi mentori posjete jedan ili više laboratorija u kojima je za njih pripremljen program koji obuhvaća prezentaciju, razgledavanje opreme, izrade eksperimenata, a nerijetko i praktični rad.

Profesori FER-a, u suradnji s ekipom nastavnika iz RADDAR-a, pripremaju program na kojem su prisutni učenici i njihovi voditelji-studenti, srednjoškolci te nastavnici iz škola. Uz subotnji posjet laboratoriju održavaju se i matematičke radionice podijeljene u četiri grupe, što u 2019. godini daje ukupno 20 održanih radionica. Svake godine u programu sudjeluje oko 250 učenika, koji na završnoj svečanosti na FER-u dobivaju diplome za pohađanje programa.

Osim zanimljivim programima, učenike se motivira različitim diplomama, ovisno o redovitosti pohađanja programa, pa i sitnim poklonima. Roditelji, voditelji i nastavnici također su prisutni na dodjeli diploma i znanstvenoj prezentaciji koje se održavaju pred velikim auditorijem. Svake je godine to veliki događaj s obzirom na to da, osim učenika i roditelja, u njemu sudjeluju studenti-voditelji, njih 30-ak, te 10 nastavnika s raznih mjesta u vertikali obrazovnoga sustava. Pored doprinosa u popularizaciji znanosti, ovaj program pridonosi suradnji između škola i sveučilišta te ranom upoznavanju djece sličnih interesa, kao i međugeneracijskoj suradnji.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti