Predsjednik RH Zoran Milanović...

Povodom obilježavanja Dana Europe predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović posjetio je 9. svibnja 2020. godine Fakultet elektrotehnike i računarstva gdje su ga ugostili dekan, prof. dr. sc. Gordan Gledec te prodekani prof. dr. sc. Nikola Mišković, prof. dr. sc. Mario Vražić i doc. dr. sc. Mihaela Vranić. U pratnji predsjednika Milanovića bio je njegov posebni savjetnik za energiju i klimu, dr. sc. Julije Domac.

Nakon obilaska Laboratorija za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) i druženja s našim robotima iz Laboratorija za autonomne sustave i mobilnu robotiku (LAMOR), u auli ispred videozida uslijedio je razgovor s europskim znanstvenicima s renomiranih europskih sveučilišta, konkretno Kraljevskog tehnološkog instituta (KTH) iz Švedske, Instituta za tehnologiju Karlsruhe (KIT) iz Njemačke te Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju (NTNU).

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti, a galeriju fotografija možete pogledati OVDJE.

Cijenjeni europski znanstvenici, profesorica Danica Kragić (KTH), profesor Bjorn Hein (KIT) i profesor Asgeir Sorensen (NTNU), su zajedno s domaćinima s FER-a i posebnim gostima, razmjenjivali vrijedna iskustva i zanimljiva stajališta na temu znanstvene izvrsnosti, robotike i umjetne inteligencije.

 

Prilikom obilaska FER-a, Predsjednik Republike je izjavio "Danas je i Dan Europe, u nekim zemljama i Dan pobjede, a Europa je upravo ono što stoji iza ovoga i što prožima ovakvu suradnju. To su one dobre stvari i dobra svojstva Europe. Takva je i većina onoga što nam Europska unija i Europa kao ideja suradnje, zajedničkog života i otvorenih granica donosi. Sve je to zadnjih tjedana malo protreseno, ali vratit će se. Možda griješim, ali mislim da će nakon ovoga, svijet i Europa biti još otvoreniji, jer povratka nema, kao ni u znanosti. Razgovarali smo o umjetnoj inteligenciji, to je nešto što većina nas razumije na bazičnoj razini, ali to je oko nas i morat ćemo donositi pravila ponašanja, štititi privatnost jer znanost je neumoljiva i moramo joj se prilagoditi. Svako doba donosi svoje promjene i to treba razumjeti".

"FER je vodeća visokoobrazovno-znanstvena institucija u Hrvatskoj po broju odobrenih projekata, kako domaćih, tako i međunarodnih. Trenutno provodimo više od 200 projekata, a samo iz okvirnog programa Obzor 2020 FER je dosad povukao 8,5 milijuna eura, što čini gotovo 10 posto ukupnog iznosa na razini cijele Hrvatske. Novac dobiven iz projekata ulaže se u znanost, istraživanje, ali i u nastavu koja ima značajne benefite od svih projektnih aktivnosti na FER-u", istaknuo je tom prilikom dekan FER-a Gordan Gledec.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti