Potpisani novi MZO projekti

S početkom 2020. godine FER je ugovorio tri nova projekta financirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekti "Varijacijske metode u modeliranju materijala" i "Numeričke metode s očuvanjem strukture za višekomponentne sustave u biologiji i fizici" potpisani su u sklopu hrvatsko-austrijskih znanstvenoistraživačkih projekata, dok je projekt "Optoelektronički oscilatori i mikrovalni optički filteri za satelitske komunikacije" ugovoren u okviru hrvatsko-slovenskih znanstvenoistraživačkih projekata.

Više o projektima pročitajte u nastavku obavijesti.

Projekt "Varijacijske metode u modeliranju materijala" (V3M), voditelja izv. prof. dr. sc. Igor Velčića, bavit će se s tri teme: simultana homogenizacija i redukcija dimenzije u elasto-plastičnosti, mikroskopsko opravdanje Winterbottovog oblika i statičnim i evolucijskim modelima kapljica na hrapavim površinama. Druga i treće tema imaju primjene u razumijevanju rasta i evolucije tankih filmova na substratima. FER je koordinator projekta, a izvodit će se u partnerstvu sa Sveučilištem u Beču.

Projekt "Numeričke metode s očuvanjem strukture za višekomponentne sustave u biologiji i fizici" (SPNS) proučavat će matematičke modele višekomponentnih sustava i stabilne numeričke sheme za njihovo rješavanje. Proučavat će se numeričke sheme koje čuvaju svojstva rješenja u kontinuiranim modelima. Ciljevi projekta su postići značajan napredak u dizajnu numeričkih shema koje čuvaju strukturu rješenja s primjenama u fizikalno relevantnim difuznim višekomponentnim sustavima i poboljšati znanstveno usavršavanje doktoranda na Sveučilištu u Zagrebu i Tehničkom sveučilištu u Beču. U tu svrhu radit će se u interdisciplinarnim timovima koji kombiniraju komplementarnu stručnost timova iz obje zemlje. Voditelj projekta je doc. dr. sc. Dario Bojanjac, FER je koordinator, a partner na projektu je Technische Universität Wien, Institut für Analysis und Scientific Computing.

Prvotni cilj projekta "Optoelektronički oscilatori i mikrovalni optički filteri za satelitske komunikacije" (OPTOSAT) je prijenos znanja s obje strane. Kolege iz "Laboratorija za sevanje in optiko" (LSO) sa Sveučilišta u Ljubljani, koji su partneri na projektu, upoznat će našu stranu s tehnologijom optoelektroničkih oscilatora (OEO), njihovim prednostima, područjima upotrebe i vlastitim izvedbama. Zajednički ćemo istražiti mikrovalne optičke filtere (MOF) i istražiti njihove primjene, te posebice mogućnosti komponiranja istih sa konstrukcijom optoelektroničkih oscilatora. U ovom projektu radi se na izradi nanosatelita dimenzija 10x10x10 cm i zemaljske postaje za komunikaciju sa satelitima. FER je koordinator projekta, a voditelj je doc. dr. sc. Marko Bosiljevac.

Autor: Marko Tucaković
Popis obavijesti