LARICS sudjelovao na jednom od...

Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC) natjecanje je u robotici koje se održava svake dvije godine u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Natjecanje, koje organizira Khalifa University pod vodstvom profesora Lakmala Seneviratnea, zamišljeno je kao vrlo ambiciozan i zahtjevan skup izazova te ima za svrhu pomaknuti granice robotike kroz inovativna rješenja i tehnološku izvrsnost. Natjecanje je održano od 23. do 27. veljače 2020. godine.

MBZIRC2020 drugo je izdanje natjecanja te prvo na kojem je FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) sudjelovao.

Više detalja o natjecanju pročitajte u nastavku obavijesti.

Izazovi

MBZIRC2020 sastoji se od tri zasebna izazova (engl. challenge) te velikog izazova koji kombinira elemente iz prva tri izazova (engl. grand challenge). Sustav bodovanja bio je posložen tako da je stavljen naglasak na autonomiju te su autonomni rezultati, neovisno o postotku obavljenosti zadatka, nagrađivani s većom količinom bodova od rezultata ostvarenih u ručnom načinu rada. Voditelj LARICS ekipe za MBZIRC je Frano Petric, koji je bio zadužen za koordinaciju aktivnosti pod budnim okom profesora Stjepana Bogdana i docenta Matka Orsaga, dok su implementacijski teret iznijeli doktorandi LARICS laboratorija: Barbara Arbanas, Marko Car, Antun Ivanović, Marsela Polić, Ivan Hrabar, Ivo Vatavuk, Lovro Marković, Ana Batinović, Antonella Barišić, Robert Milijaš i Marko Križmančić, a tim se naravno odlučio izvesti zadatke autonomno.

Prvi izazov sastoji se od dva paralelna zadatka, hvatanje "odbjegle" letjelice te uništavanje balona u areni te ga je bilo potrebno riješiti korištenjem bespilotnih letjelica. Odbjegla letjelica se u areni giba brzinom od 5 do 8 m/s te na sebi nosi loptu koju je bilo potrebno skinuti i autonomno sletjeti u za to predviđen dio arene. Istovremeno se u areni nalazi i 5 balona koje je potrebno uništiti, a cijeli izazov traje 15 minuta. U rješavanju oba zadatka, LARICS tim je koristio informacije sa stereo kamere na dvije letjelice Kopterworx HammerMini i detekciju neuronskim mrežama kako bi se odredila točna pozicija odbjegle letjelice i balona, te su ostvareni rezultati bili dovoljni za 15. mjesto od 22 ekipe koje su sudjelovale u prvom izazovu.

Drugi izazov se bazirao na zadatku izgradnje zida korištenjem bespilotnih letjelica i zemaljskog robota te je bilo predviđeno da traje 25 minuta. Na početku izazova timovi su dobili nacrt zida te je bilo potrebno koordinirati akcije robota kako bi se sagradio zid od blokova izrađenih od stiropora. LARICS je u ovom izazovu koristio bespilotnu letjelicu Kopterworx HammerMini i robota Husky s robotskom rukom Schunk koji su bili opremljeni laserskim senzorima udaljenosti za izgradnju 3D karte prostora te dubinskim kamerama (RGBD) za detekciju blokova. Oba robota su bila potpuno autonomna a ostvareni rezultati bili su dovoljni za 5. mjesto od 19 timova koji su sudjelovali u ovom izazovu.

Treći izazov je bio zamišljen kao scenarij pronalaska i gašenja požara u i oko zgrade. Organizatori su u arenu postavili maketu zgrade dimenzija 15x20x18 metara s tri etaže te više vatri unutar, na fasadi te oko zgrade. Zadatak robotskog tima koji se mogao sastojati od letjelica i zemaljskog robota bio je pronaći što više vatri i ugasiti iste, bilo korištenjem mehanizama za izbacivanje vode ili korištenjem protupožarnih prekrivača, a za obavljanje zadataka timovi su imali sveukupno 15 minuta. Ekipa iz LARICS-a u ovom izazovu ostvarila je 7. mjesto od 20 ekipa. Ostvarenim rezultatima iz tri izazova LARICS se kvalificirao u Grand Challenge, koji se sastojao od paralelne izvedbe svih triju izazova. Nažalost, određeni tehnički problemi spriječili su ekipu da ostvari zapaženiji rezultat.

Planovi za budućnost

Iako su rezultati uz malo više sreće mogli biti i bolji, LARICS je opravdao svoje sudjelovanje te je pokazao da može stati uz bok vrhunskim laboratorijima s renomiranih svjetskih sveučilišta. Ove će rezultate i neprocjenjivo iskustvo iskoristiti da još bolje usmjere rad na zahtjevnim problemima što će, nadaju se, rezultirati i inovativnim rješenjima. Prve rezultate tog procesa planiraju pokazati na European Robotics League natjecanju koje će se održati u Poznanu, Poljska, početkom lipnja ove godine. Ovom prilikom LARICS tim želi zahvaliti i sponzorima bez kojih bi bilo puno teže transportirati 150 kilograma opreme u Abu Dhabi, a to su mStart plus, DOK-ING, Kopterworx i RASCO te se preporučuju i za daljnju suradnju.

Autor: Ana Golec
Popis obavijesti