Održana Noć muzeja 2020 @ FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva je u suradnji s udrugom Retro info i ove godine sudjelovao u organizaciji Noći muzeja 2020, manifestaciji koja je započela 2005. godine u svega nekoliko Zagrebačkih muzeja. Ove godine održala se na preko 250 lokacija u cijeloj Hrvatskoj i privukla čak 220 000 posjetitelja, od toga nekoliko tisuća i na FER.

Posebne atrakcije Noći muzeja 2020 na FER-u bili su prvo komercijalno serijski proizvedeno računalo na svijetu Commodore PET, preteča svih današnjih "PC kompatibilnih računala" IBM Personal Computer te kolekcija iMac računala, koja su umnogome zaslužna za povratak Apple-a na svjetsku IT scenu. Osim njih, na interaktivnoj izložbi posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati razna druga stara mehanička elektronička računala, odigrati neke legendarne računale igre kao što su PongPac-manSpace InvadersTetris, Super Mario, Frogger, Donkey Kong i Galaga, isprobati moderna reizdanja legendarnih retro računala kao što su Minimig, MISTer i C64 Mini, FPGA rekreacije starih igara i računala (NES, Galaksija...), razgledati staru fotografsku opremu, a sve to uz prigodni glazbeni program.

U organizaciji ovogodišnje Noći muzeja, uz FER i Retro info sudjelovali su još i Bee8biteSTUDENT, Klub studenata elektrotehnike - KSET, te Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture - Radiona.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti