Na FER-u je 28. studenoga 2019. godine održana svečana promocija prigodne poštanske marke koju je Hrvatska pošta izdala povodom 100. obljetnice početka rada Tehničke visoke škole u Zagrebu.

Izdavanje ove prigodne poštanske marke Republike Hrvatske, povodom 100. obljetnice nastave elektrotehnike i 100. obljetnice početka rada Tehničke visoke škole u Zagrebu, inicirao je prethodni dekan FER-a prof. dr. sc. Mislav Grgić u listopadu 2017. godine, a Hrvatska pošta, putem svog Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH, prihvatila je prijedlog u studenome 2017. godine.

U okviru svečane promocije izlaganja su održali dekan FER-a izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, predsjednik Uprave Hrvatske pošte gosp. Ivan Čulo i mr. sc. Krešo Antonović, član Povjerenstva Hrvatske pošte i načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH.

Više informacija o Tehničkoj visokoj školi, nekoliko fotografija sa svečane promocije poštanske marke, kao i poveznice na dodatne informacije i galeriju fotografija, možete pronaći u nastavku ove obavijesti.

Najzaslužniji za osnivanje Tehničke visoke škole u Zagrebu (dalje u tekstu: TVŠ) bio je dr. Milan Rojc, predstojnik Odjela za bogoštovlje i nastavu u hrvatskoj vladi. On je od Povjereničkog vijeća ishodio u prosincu 1918. godine Naredbu o osnivanju TVŠ-a, da bi se nastava počela izvoditi u listopadu 1919. godine. Time se godina 1919. smatra početkom nastave i studija tehničkih znanosti u Zagrebu i Hrvatskoj.

Na TVŠ-u se provodila nastava arhitektonskog, građevno-inženjerskog, kulturno-inženjerskog, kemičko-inženjerskog, strojarsko-inženjerskog, elektro-inženjerskog, brodograđevno-inženjerskog i brodostrojarsko-inženjerskog odjela (u pojedinim razdobljima odsjeci) te geodetskog tečaja, koji 1920. godine također postaje odjelom.

Godine 1926. TVŠ je prerasla u Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a u njegovu okrilju djelovao je elektro-inženjerski odjel. Posljednji rektor Tehničke visoke škole, koji je postao prvim dekanom Tehničkog fakulteta, profesor Gjuro Stipetić, odmah nakon utemeljenja Tehničkog fakulteta, 1926. godine, inicirao je da se Nikoli Tesli dodijeli počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, što je odmah i prihvaćeno te nekoliko tjedana kasnije i ostvareno. TVŠ i Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu predstavljaju temelje suvremenog razvoja tehnike pa i elektrotehnike u Hrvatskoj te su do danas ostale jedne od najsvjetlijih točaka u hrvatskoj tehničkoj baštini. Danas, svi tehnički fakulteti tvore okosnicu suvremenih tehničkih znanosti, gospodarstva i kulture Hrvatske. Desetci tisuća inženjera koji su završili studij na tehničkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu rade u domovini, ali i širom svijeta, te svakodnevno beskonačnu maštu i stvaralačke ljudske ideje pretvaraju u stvarnost.

Autorica prigodnog izdanja poštanske marke je Kristina Rismondo, dizajnerica iz Zagreba. Motiv poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna je tehničko ravnalo s vremenskom lentom koja pokazuje kako se TVŠ transformirala u Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a potom u današnje zagrebačke tehničke fakultete. Naklada izdanja iznosi 100.000 primjeraka, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Više informacija o ovoj prigodnoj poštanskoj marki pročitajte na web-stranici Hrvatske pošte:

https://www.posta.hr/pregled-postanskih-maraka/195?m=54967

Cjelovita galerija fotografija sa svečane promocije ove poštanske marke nalazi se ovdje:

https://multimedija.fer.hr/index.php?/category/265

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: webmaster
Popis obavijesti