Novi projekt u okviru programa...

U okviru programa "Obzor 2020", FER je partner na novom projektu “ENCORE“ čija je ukupna vrijednost oko 5,5 milijuna eura. Glavni cilj projekta je povećanje udjela obnovljenih zgrada u Europi i svijetu osiguravanjem djelotvornog i pristupačnog BIM alata koji pokriva cjelokupni životni ciklus obnove.

Projekt će se baviti istraživanjem parametara energetske učinkovitosti i udobnosti te omogućiti međusobnu razmjenu informacija svih sudionika procesa (arhitektonski studiji, dizajneri, graditelji, stanari, javna uprava).

Voditelj projekta na FER-u je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

Više o projektu pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

"ENCORE" predlaže stvaranje sustava koji integrira postupke dobivanja podataka o zgradama korištenjem statičkih LiDAR-a i LiDAR-a ili fotogrametrijske opreme montirane na bespilotnim letjelicama. Stanari će se moći uključiti u proces uz pomoć mobilnih alata za snimanje fotografija ili drugih ulaznih podataka. "ENCORE" će pružiti podršku arhitektima i dizajnerima u kreiranju 3D modela iz prikupljenih podataka, automatski identificirati i klasificirati konstrukcijske elemente i omogućiti im da dovrše model s postojećim BIM resursima. Izrađeni model moći će se mijenjati, prezentirajući poboljšanja u energetskoj učinkovitosti. "ENCORE" će također osigurati mehanizme za stanare ili vlasnike zgrada da potvrde/prihvate projekt, bilo na licu mjesta ili on-line. Nakon provjere projekta, "ENCORE" će automatski generirati planiranje zadataka za građevinske radove, a nakon dovršetka kontinuirano će se pratiti potrošnja energije kako bi se osigurala postojanost radova na obnovi. "ENCORE" će biti validiran na eksperimentalnim objektima koji se sastoje od klasične zgrade i eksperimentalne zgrade koja se može modificirati kako bi se promijenila energetska učinkovitost. Osim toga, pilot korisnik posjeduje nekoliko društvenih zgrada koje je potrebno obnoviti, pa se "ENCORE" može validirati i u stvarnim uvjetima.

Autor: Marko Tucaković
Popis obavijesti