"Noć muzeja" na FER-u

U petak, 1. veljače 2019. godine, u sklopu ovogodišnje "Noći muzeja", na FER-u je organizirana interaktivna edukativna izložba starih računala, igraonica retro igara te prigodno druženje.

Uz glazbeni program posjetitelji su mogli vidjeti i isprobati stara mehanička i elektronička računala, odigrati neke legendarne računale igre i okušati se u Real Life verziji igre Angry birds.

Također, bilo je izloženo i prvo komercijalno osobno računalo na svijetu - Commodore PET 2001, računalo Iskra Delta Partner koje se nekad koristilo i u FER-ovim računalnim učionicama te velik broj starih računala i igraćih konzola.

Većina izložaka bila je funkcionalna pa su se brojni posjetitelji okušali u nekoj od legendarnih igara iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća poput Tetrisa, Pac-Mana, Super Maria, Boulder Dasha, Ponga, Arcade volleyballa i Space invadersa.

Uz stara računala i igre, na "Noći muzeja" predstavljeni su i neki drugi projekti vezani uz FER: Transformacija robota u edukacijsko sredstvo - TRES, projekt "Kratki spoj" na kojem sudjeluju FER, ALU i FFZG, izloženi su radovi u sklopu studentskih projekata udruge ICM, kao i analogna video i foto oprema koja se nalazi u kolekciji Disco i Foto sekcija KSET-a.

Uz FER i udrugu za očuvanje informatičke baštine - Retro info, u "Noći muzeja 2019." na FER-u sudjelovali su i Klub studenata elektrotehnike, studentske udruge eSTUDENT i ICM, Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture Radiona i Bee8Bit.

Autor: Marko Tucaković
Popis obavijesti