Održana adventska humanitarna akcija

Na FER-u je 19. prosinca 2018. godine održana humanitarna akcija "Adventska groznica obuzela robote s FER-a", jedinstven i inovativan događaj na kojemu su roboti Pepper, Franka i Baxter primali narudžbe i posluživali čokoladne slastice i tople napitke.

Humanitarnu akciju organizirali su članovi "Laboratorija za automatiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS)" pod brendom robotics@fer.hr. Prikupljeno je više od 13.500,00 kuna, a svi novčani prilozi donirani su "Udruzi za autizam – Zagreb".

Kako bi sve pripremili za humanitarnu akciju, 22 volontera iz LARICS-a uložili su više od 500 sati rada. Uz 45 tisuća pregleda događaja na Facebooku, FER je za vrijeme trajanja akcije posjetilo više od 2000 gostiju koji su se počastili čokoladnim kolačima i toplim napicima, upoznali se s radom LARICS-a i brenda robotics@fer.hr. Također, imali su priliku iz prve ruke proučiti kako rade neki od najmodernijih robota trenutno na tržištu. S vremenom od 48 sekundi po narudžbi, ostvareno ih je čak 598, što su FER-ovi roboti podnijeli bez problema.

Humanoidni robot Pepper primao je narudžbe, robotska ruka Franka ih je pripremala, a industrijski robot Baxter posluživao. Uz to su NAO roboti zabavljali posjetitelje, Sphero roboti ih mamili svojim zanimljivim koreografijama, a oni odvažni imali su priliku i sami upravljati STEMI Hexapodima.

Ova neobična i zanimljiva humanitarna akcija bila je itekako uspješna, a prikupljeni novac omogućiti će opremanje i unaprjeđivanje brojnih programa, kućanstava, radionica i života zajednice. Zahvaljujemo svim sudionicima, posjetiteljima i volonterima ove plemenite akcije!

Autor: Ivana Mikolić
Popis obavijesti