Poziv na radionicu: FER student...

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u radionici pod nazivom "FER student satellite project" na kojoj će se predstaviti FERSat – prvi studentski satelit čiji će se razvoj i izgradnja odvijati na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Radionica će se održati u utorak, 11. 12. 2018. godine, u 10 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Više informacija o radionici pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

U sklopu radionice predstavit će se projekt FERSat i načini na koje se studenti mogu uključiti u projekt te će se održati predavanja gostujućih predavača koji će prezentirati svoja praktična iskustva s izradom, testiranjem i lansiranjem nanosatelita u svemir.

Misija projekta FERSat je razviti znanstvenu platformu za istraživanje svemira s ciljem unaprjeđenja kompetencija i razvoja komercijalnih djelatnosti u području aerosvemirskih tehnologija u Hrvatskoj. U sklopu cjelokupnog višegodišnjeg projekta će se izgraditi i lansirati FERSat, razviti mjerna instrumentacija, izgraditi zemaljska stanica te realizirati sklopovlje i računalna podrška za komuniciranje i upravljanje satelitom.

Nositelj projekta je Zavod za radiokomunikacije (ZRK) i projekt je prvenstveno namijenjen studentima koji će realizirati misiju projekta radeći na nizu tehnologija koje uključuju sustave za kontrolu i upravljanje, digitalne komunikacije, prikupljanje i obradu podataka te mnoge druge.

Izgradnju i testiranje FERSat-a financira Hrvatska zaklada za znanost projektom Platforma za satelitsko mjerenje elektromagnetskog zračenja (IP-01-2018/2504), a partneri u razvoju i izgradnji zemaljske stanice su Croatel d.o.o., Geolux d.o.o. i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Radionicu organizira Zavod za radiokomunikacije i dijelom je sponzoriraju IEEE odjeli: Zajednički odjel za zrakoplovne elektroničke sustave te geoznanosti i daljinska istraživanja (AES/GRS), Odjel za teoriju i primjenu mikrovalova (MTT) i Odjel za antene i širenje elektromagnetskih valova (APS).

 

Raspored:

10.15

prof. dr. sc. Dubravko Babić, Sveučilište u Zagrebu, FER

Izrada satelita na FER-u

10.25

prof. dr. sc. Adriano Camps, Universitat Politèchnica de Catalunya, Barcelona, Spain,

The UPC 3Cat-4 nanosatellite:

11.25

ing. Dmytro Ogorodnyk, Innovations in Space, Netherlands

CubeSat launch

11.55

prof. dr. sc. Dubravko Babić, Sveučilište u Zagrebu, FER

Kako se uključiti u studentski satelitski projekt?

12.00

Završne informacije

Autor: Dario Bojanjac
Radionica: FER student satellite project
11. prosinca 2018. 10:00  -  12:00
Popis obavijesti