U okviru programa RADDAR unutar kojeg se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu, 3. veljače 2018. godine na FER-u je organizirana radionica kriptografije. Učenici su se upoznali s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje. Organizirano je i mini-natjecanje u primjeni naučenih kriptografskih algoritama sa simboličnim nagradama za najbolje učenike. U sklopu radionice organiziran je posjet Laboratoriju za interaktivne simulacijske sustave, na kojem su im prikazani sustavi za generiranje audio-vizualnih stimulacija i analizu fizioloških, glasovnih i facijalnih reakcija, kao i njihove primjene u računalnom prepoznavanju emocija, treningu relaksacije i psihoterapiji. Događaj je organiziran u sklopu FER-ovih programa popularizacije znanosti RADDAR i ŠUZA – Iz škole u znanost i akademsku zajednicu.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji radionice, a posebno prof. dr. sc. Krešimiru Ćosiću i doc. dr. sc. Siniši Popoviću iz Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave FER-a, Zlatki Markučič i Ernestu Wendlingu iz XV. gimnazije Zagreb, Magdaleni Babić iz Osnovne škole Vrbani te studentima-mentorima na radionici Marti Posavec, Barbari Lugar, Miji Matić, Roberti Ujčić, Nikoli Trstenjaku, Viktoru Mihokoviću te učeniku XV. gimnazije Luki Pavloviću. Sa strane FER-a, u organizaciji radionice sudjelovao je doc. dr. sc. Dejan Škvorc.

Ovim putem pozivamo istraživačke grupe na FER-u koje su zainteresirane za demonstraciju svojih istraživanja učenicima da se jave na dejan.skvorc@fer.hr.

U opširnijem sadržaju obavijesti nalazi se nekoliko slika s radionice.

 

 

Autor: Dejan Škvorc
Popis obavijesti