Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave FER-a i Odjel za računarstvo Hrvatskog ogranka IEEE pozivaju Vas na predavanje

"Mikroservisi u produkciji"

koje će održati dr. sc. Marin Prcela, Lead Software Engineer iz tvrtke minus5, u utorak, 19. prosinca 2017. godine, u 11.15 sati, u dvorani D2 Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3.

Predavanje će biti na hrvatskom jeziku, održava se u sklopu predavanja iz izbornog predmeta Računarstvo zasnovano na uslugama, a predviđeno trajanje s raspravom je 60 minuta te je otvoreno za sve zainteresirane.

Više o predavanju i predavaču pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Sažetak predavanja

Kod monolitnih arhitektura se kao središnje mjesto najčešće postavlja baza podataka koja brine o konzistentnosti sustava, a ujedno služi i kao točka sinkronizacije za sve komponente koje naizgled funkcioniraju nezavisno jedna od druge. U trenutku kada aplikacija preraste kalupe takve centralizirane arhitekture, izgubi se direktna povezanost na bazu pa je potrebno potražiti neke druge modele za očuvanje konzistentnosti i sinkronizacije sustava.

Moderno rješenje tog problema se pronašlo u arhitekturi koja se zasniva na mikroservisima. Mikroservisi oblikuju sustav kao skup servisa koji nemaju veliku međuzavisnost i koji se organiziraju oko poslovnih (a ne tehničkih) značajki. Takva arhitektura se vrlo dobro uklapa u ideje agilnog razvoja kao što su continuous delivery and deployment i omogućava jednostavnije nadogradnje i promjene u tehnološkom stogu aplikacije (isprobavanje novih tehnologija).

U ovom predavanju će se pokazati kako je tvrtka minus5 podigla arhitekturu najveće online business platforme u Hrvatskoj (kladionica SuperSport) na mikroservisima. Kroz primjere će se pokazati evolucija aplikacije u sljedećim koracima:

  • razdvajanje servisa pomoću REST sučelja
  • uvođenje asinkronih poruka (NSQ)
  • uvođenje service discoveryja (Consul)
  • uvođenje kontejnerizacije (Docker)

Za svaki korak će se analizirati prednosti i mane. Predavanje će biti popraćeno demonstracijom pojedinih koraka u evoluciji aplikacije pomoću jednostavnih praktičnih primjera (Golang).

 

O predavaču

Marin Prcela radi na poziciji Lead Software Engineer u tvrtci minus5 koja se bavi tehnologijama za sport i klađenje. Zanima ga razvoj web aplikacija i sustava zasnovanih na mikroservisima. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Prije zaposlenja u privatnom sektoru, radio je kao znanstveni novak na Institutu Ruđer Bošković.

Autor: Danko Ivošević
Predavanje: Mikroservisi u produkciji
19. prosinca 2017. 11:15  -  12:15
D2
Popis obavijesti