U utorak, 21. studenog 2017. je u prostoru Centra znanja, kreativnosti i inovacija HUB385 održan IoT Innovation Night Zagreb edition, susret za razmjenu informacija između IoT projekata financiranih iz programa Obzor 2020 i hrvatske IoT zajednice. Događaj su suorganizirali članovi projektnog tima symbIoTe (FER i Vipnet), IoT-EPI (Europska inicijativa za razvoj IoT platformi) i lokalna IoT zajednica. Ovo je jedan u nizu događaja koje IoT-EPI organizira u suradnji s lokalnom zajednicom po cijeloj Europi za promociju otvorenih IoT rješenja i platformi, a s ciljem umrežavanja istraživačkih institucija i industrije. Na događaju je sudjelovalo oko 100 sudionika iz lokalnih "startupa" i poduzeća zainteresiranih za područje Interneta stvari.

Više informacija i nekoliko fotografija s događaja pogledajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Gorjan Agačević je kao predstavnik lokalne IoT zajednice na samome početku prezentirao inovativne hrvatske projekte i proizvode u području IoT-a, po čemu Hrvatska niti malo ne zaostaje za ostatkom Europe. Identificirao je veliki broj aktualnih rješenja u području transporta i logistike, a značajan nedostatak hrvatskih IoT rješenja u poljoprivredi. Tushar Raju iz inicijative IoT-EPI je predstavio područje istraživanja i inovacija usmjereno na razvoj interoperabilnih IoT rješenja financirano od strane Europske komisije. Za povezivanje poduzeća i istraživačkih projekata predstavljene su mogućnosti prijave na 11 otvorenih poziva s financiranjem u iznosu od 5,5 milijuna eura koji poduzećima omogućuje sudjelovanje u okviru postojećih projekata te korištenje razvijenih tehnologija.

U nastavku su predstavljena tri od sedam IoT-EPI projekata, među kojima i projekt symbIoTe na kojemu sudjeluju istraživači sa Zavoda za telekomunikacije FER-a. Projekt su predstavili tehnička voditeljica izv. prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko i koordinator projekta dr. sc. Sergios Soursos. Sudionici su pozvani da razmotre prijavu na nedavno pokrenuti otvoreni poziv koji omogućuje financiranje za integraciju postojeći IoT rješenja u ekosustav symbIoTe, razvoj inovativnih mobilnih IoT aplikacija te sudjelovanje skupine korisnika u ispitivanju rješenja za usmjeravanje građana "zelenim rutama" u gradu Zagrebu.

Ovime je Noć IoT inovacija upotpunila sadržajni IoT-tjedan u Zagrebu koji je započeo skupom Zagreb Forum na kome je dodijeljena prva Smart City nagrada za najinovativnije hrvatsko smart city rješenje, a završio na FER-u s Eclipse DemoCamp-om koji je organiziran za programere i korisnike otvorenog kôda. Uz zanimljive prezentacije softverskih rješenja iz hrvatskih poduzeća, izv. prof. dr. sc. Mario Kušek i Pavle Skočir, mag. ing. s FER-a su uspješno demonstrirali softversko rješenje projekta symbIoTe.

 

Autor: Ivana Podnar Žarko
Popis obavijesti