Ministar obrane Damir Krstičević...

Na poziv ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića u četvrtak, 16. studenog 2017. godine u MORH-u je održana prezentacija projekta Cyber Conflict Simulator koji zajednički provode tvrtka Utilis d.o.o. i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Radi se o prvom projektu koji se odnosi na pružanje podrške obrambeno-sigurnosnom sektoru, a sufinanciran je sredstvima Europske unije. Prezentacije su održali doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog FER-ovog tima, Zdenko Čorić, direktor tvrtke Utilis d.o.o. te Goran Basarac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U prezentacijama je prikazan strateški okvir unutar kojega je projekt prijavljen i sufinanciran, povijest nastanka ideje te proces prijave projekta. Ministar Krstičević čestitao je prijaviteljima projekta te najavio podršku Ministarstva obrane njegovoj realizaciji. Više informacija o prezentaciji pročitajte u nastavku obavijesti.

Projekt Cyber Conflict Simulator zajednički je projekt tvrtke Utilis d.o.o. i FER-a. Prijava projekta pripremljena je uz tehničku pomoć European Defence Agency (EDA) te je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Radi se o natječajima koji potiču istraživanje i razvoj te suradnju istraživačkih institucija i komercijalnog sektora. U listopadu ove godine projekt je odobren te su u tijeku završne pripreme za potpisivanje ugovora.

Ponukan tim uspjehom, ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević pozvao je prijavitelje da predstave svoj projekt. Sa strane Ministarstva obrane Republike Hrvatske prezentaciji su prisustvovali ministar obrane i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, uz pomoćnika ministra Romana Mikulića, zamjenika zapovjednika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala pukovnika Drage Matanovića te osoblje MORH-a i GSHV-a, kojima je važno da se upoznaju s ovom vrstom projekata.

U ime FER-a prezentaciji je prisustvovao prodekan za znanost izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec kao predstavnik Uprave FER-a, doc. dr. sc. Ante Đerek, član projektnog tima FER-a te doc. dr. sc. Stjepan Groš, voditelj projektnog tima FER-a. Tvrtku Utilis d.o.o. predstavljao je njen direktor Zdenko Čorić. U ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta nazočio je Goran Basarac koji je bio zadužen za razvoj Strategije pametne specijalizacije, pogotovo prioritetnog tematskog područja SIGURNOST unutar kojeg je projekt tvrtke Utilis d.o.o. i prijavljen.

Nakon uvodnog govora ministra, izlaganja je otvorio pukovnik Darko Galinec koji je dao kratki osvrt na pojmove kibernetičke sigurnosti te suradnju FER-a i MORH-a. Nakon toga izlagao je gosp. Zdenko Čorić koji je ministra i sve prisutne upoznao s poduzećem Utilis, motivima za prijavu na projekt, vremenskim slijedom prijave od početne ideje do prihvaćanja projekta te na kraju s financijskom konstrukcijom samog projekta.

Nakon njega izlagao je doc. dr. sc. Stjepan Groš koji je ministra i sve prisutne kratko upoznao s FER-om te Laboratorijem za informacijsku sigurnost i privatnost unutar kojega se provodi projekt. Nakon toga prezentirao je elemente iz kojih je proistekla ideja o samom projektu s posebnim naglaskom na vježbe kibernetičke sigurnosti koje organizira NATO i uočenim manjkavostima. Projekt Cyber Conflict Simulator za cilj ima riješiti uočene manjkavosti. Slijedio je govor o istraživačkim izazovima pri realizaciji tog projekta kao i o budućim potencijalima rezultata tog projekta.

Posljednji je izlagao Goran Basarac, koji je ministra upoznao sa Strategijom pametne specijalizacije s posebnim naglaskom na područje sigurnosti, unutar kojeg spada i kibernetička sigurnost kao krovna tema ovog projekta. Pri tome je ministar upoznat i s nekim statistikama, kao što je primjerice broj projekata prijavljenih u području sigurnosti, a posebice u kibernetičkoj sigurnosti.

Nakon izlaganja gosp. Basarca još jednom se okupljenima obratio ministar Krstičević te je čestitao prijaviteljima i obećao punu podršku Ministarstva obrane u tijeku provedbe samog projekta. Ministru Krstičeviću se na čestitkama i podršci zahvalio doc. dr. sc. Stjepan Groš.

Autor: Alan Vukić
Popis obavijesti