Kako će se provoditi nastava u novoj akademskoj godini?

Suočeni s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa koja je od ožujka 2020. godine promijenila način na koji se provodi nastava, strateški cilj FER-a ostaje isti: osiguravanje visoke kvalitete obrazovanja studenata utemeljene na povezivanju nastave, istraživanja i inovacija, uz regionalnu i europsku prepoznatljivost studijskih programa iz područja elektrotehnike, računarstva i informacijske i komunikacijske tehnologije te povezanih multidisciplinarnih područja.

Naša je prva briga zdravlje i sigurnost naših studenata i zaposlenika uz potpunu posvećenost osiguravanju naših strateških ciljeva i osiguravanju što je moguće više nastave u prostorima Fakulteta. Naše želje ograničene su smjernicama i preporukama državnih tijela, no kako bismo smanjili neizvjesnost, navodimo planove i očekivanja za zimski semestar nadolazeće akademske godine.

FER-ov pristup održavanju nastave temeljen je na tri načela:

  • sigurnost i dobrobit svih studenata i zaposlenika na prvom je mjestu,
  • očuvanje integriteta nastavnog procesa (prenošenje i provjere znanja),
  • fleksibilnost u izvođenju nastave kako bi se moglo odgovoriti na predstojeće izazove koji se svakodnevno mijenjaju.

Bez obzira na sva naša nastojanja, ključ uspjeha suradnja je studenata uz poštivanje svih preporuka i pravila. Na Fakultetu ne postoji epidemijska policija koja bi se brinula o osiguravanju razmaka i nošenju zaštitnih maski – oslanjamo se na vašu savjest i odgovornost prema sebi i svojim kolegama te prema svojim nastavnicima.

Početak nastave

Nastava za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija započet će prema planu, 28. rujna 2020. godine. Raspored nastave bit će objavljen tijekom rujna.

Informacije o početku poslijediplomskih studija bit će objavljena naknadno, a nastava neće započeti prije 1. studenoga 2020. godine.

Brucoši

Uvodni sat za brucoše bit će održan u dvorani D1/D2 s izravnim prijenosom online, u petak, 25. rujna 2020. godine, u 12 sati, putem online platforme. Svi će brucoši dobiti poziv na taj događaj. Do 90 studenata koji se na vrijeme prijave moći će prisustvovati uvodnom satu uživo, u dvorani (uz poštivanje razmaka od 1,5 m). Obavijest o prijavama bit će objavljena naknadno.

Smatramo da bi prva generacija preddiplomskog studija, naši novi brucoši, trebali nastavu uglavnom pohađati što je moguće više na Fakultetu, u predavaonicama i na laboratorijskim vježbama, dakako, uz poštivanje svih propisanih mjera. Prva je godina ključna za sveučilišni studij i upoznavanje koncepata visokog obrazovanja i nastave na sveučilištu, posebno nakon prethodne školske godine koja je predstavljala veliki izazov učenicima završnog razreda srednje škole gotovo od početka (štrajkovi) do kraja (pandemija). Bez pravovremenog usvajanja važnih navika vezanih uz sveučilišni studij, cijeli studij može biti ugrožen. Stoga svim brucošima savjetujemo da upišu online mostni kolegij "Elementarna matematika" u rujnu, kako bi bili spremni za praćenje gradiva iz matematičkih predmeta kad predavanja započnu. Također, savjetujemo da u zimskom semestru upišu mostni kolegij "Uvod u fiziku".

Namjera nam je da brucoši nastavu pohađaju u istoj grupi i u istoj prostoriji, kako bi se izbjegla nepotrebna cirkulacija studenata u hodnicima. Time značajno smanjujemo rizik potrebe za izolacijom većeg broja studenata u slučaju proboja virusa. Grupe će biti veličine 40 do 70 studenata, ovisno o veličini predavaonice. Izvjesno je da će se nastava provoditi u turnusima, ali bez alterniranja (dio grupa uvijek će nastavu pohađati ujutro, a dio popodne). Između turnusa, prostorije će se dezinficirati.

Više godine i diplomski studij

Nastava za studente viših godina preddiplomskog te studente diplomskog studija bit će organizirana u hibridnom obliku, uživo i udaljeno, ovisno o potrebama predmeta. Detalji će se definirati u suradnji s nositeljima predmeta i tijekom rujna s njima će biti upoznati studenti.

Raspored predavanja

Tijekom rujna definirat ćemo raspored sati koji će biti podložan promjenama, ovisno o razvoju situacije s pandemijom, s ciljem da studenti provedu na većini predmeta otprilike polovicu nastave u prostorima Fakulteta. Nastojat ćemo da studenti u prostorima Fakulteta ne provedu više od tri radna dana tjedno.

Pri izradi rasporeda nastojat ćemo izbjegavati okupljanja većih grupa studenata i minimizirati broj dana koje će studenti provesti na Fakultetu, kako bi se smanjila potreba za putovanjem javnim prijevozom. Izvjesno je da će različite grupe započinjati s nastavom u različito vrijeme, kako bi se smanjio broj studenata koji se istovremeno nalazi na hodnicima Fakulteta.

Smještaj studenata

S obzirom na predviđeni način održavanja nastave, smatramo da je najbolje da studenti koji žive izvan Zagreba dođu u Zagreb, u domove ili iznajmljene stanove, da se drže preporuka i da dolaze u prostore Fakulteta onda kada će se nastava provoditi u predavaonicama i laboratorijima, a kada će se provoditi online, da slušaju predavanja iz svojih domova. Time u slučaju zaoštravanja mjera preveniramo moguće probleme vezane uz putovanja, posebno iz drugih država, a istovremeno ostvarujemo fleksibilnost u slučaju suzbijanja pandemije i popuštanja mjera, kada je izvjesno da bi se nastava izvodila online samo iznimno.

Načela održavanja nastave

Nastava će se u pravilu održavati kao mješavina predavanja i vježbi u prostorima Fakulteta te online nastave. Nastava na Fakultetu provodit će se u skladu sa smjernicama i preporukama nadležnih državnih tijela.

Online nastava provodi se putem sustava Microsoft Teams, Zoom, Moodle i sličnih.

Sigurnosne i zdravstvene mjere i preporuke

Osnovne preporuke koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo vrijede i na prostorima Fakulteta. Posebno skrećemo pažnju na sljedeće:

  • prostorije u kojima borave studenti dezinficiraju se prilikom izmjena grupa (turnusa),
  • dezinficijensi će biti dostupni na frekventnim točkama FER-a, ispred predavaonica i WC-a,
  • studenti i zaposlenici dužni su na frekventnim mjestima u većim grupama nositi zaštitne maske (što uključuje sva predavanja i vježbe),
  • studenti moraju izbjegavati fizičku blizinu s ljudima izvan svog uobičajenog društvenog kruga,
  • broj studenata u predavaonicama i knjižnici bit će ograničen,
  • u slučaju potrebe, osigurat ćemo sustav rezervacija za prostore za koje postoji veliki interes.

Mjera se treba pridržavati i u studentskom restoranu Cassandra, a njih će propisati i za njih je odgovoran vlasnik.

Autor: Ana Fadljević
Uvodni sat za brucoše
25. rujna 2020. 12:00  -  13:30
Popis obavijesti