Projekt MEEP omogućuje pristup...

Europski projekt "Eksperimentalna platforma za egzaskalarno računalstvo MareNostrum" (MareNostrum Experimental Exascale Platform - MEEP) koordinira Barcelona Supercomputing Center (BSC), a glavni istraživački partneri su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG FER) i TÜBİTAK BILGEM iz Turske (TUBITAK).

Jedan od glavnih ciljeva projekta MEEP je razvoj istraživačke infrastrukture superračunarstva za široki raspon europskih tehnologija otvorenog koda. Pojam otvorenog koda poznat je već dugo, i može se reći da je u nekim primjenama postigao svjetski uspjeh. Linux operacijski sustav možda je najpoznatiji primjer uspješnosti ovog pristupa, ali naravno postoje i mnogi drugi brojni programski proizvodi koji se zasnivaju na načelu otvorenog koda. Novost u svijetu računarstva su inicijative da se uspješnost načela otvorenog koda u programskim rješenjima pokuša primijeniti i na sklopovska rješenja.

MEEP je započeo s aktivnostima 1. siječnja 2020. godine, a financira ga Zajedničko poduzeće za europsko računarstvo visokih performansi (European HPC Joint Undertaking). Prof. dr. sc. Mario Kovač voditelj je Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi na FER-u i član Upravljačkog odbora projekta.

Više o projektu MEEP možete pronaći na mrežnoj stranici https://meep-project.eu/.

Glavni cilj projekta je stvoriti otvoreni ekosustav hardvera i softvera nove generacije koji bi mogli tvoriti temelje buduće europske egzaskalarne računalne platforme za računarstvo visokih performanci (eng. High-performance Computing - HPC) te ugradbenim računalnim sustavima, a sve temeljeno na intelektualnom vlasništvu nastalom u Europi. Jedna od ključnih tehnologija koja će se razviti u okviru projekta je arhitektura europskog procesora zasnovana na RISC-V skupu naredaba predviđena za izvedbu na čipu za industrijske i istraživačke namjene.

“MEEP će služiti za evaluaciju performansi i razvoj softvera za dizajn budućih čipova, te će pružiti europsku tehnologiju koja će postaviti temelje mnogim sustavima, u HPC-u i šire,” rekao je John Davis, koordinator projekta MEEP u BSC-u. “Predvodeći razvoj otvorenog skupa instrukcija arhitekture RISC-V, MEEP će doprinijeti tehnološkoj neovisnosti Europe tako što ćemo izbjeći izvozna ograničenja povezana s modelima koji su u zatvorenom vlasništvu, a u isto vrijeme, gradimo softverski ekosustav koji je potreban da bi RISC-V bio moguć u širem rasponu aplikacija.”

Koristeći inovativne platforme za emulaciju koje se temelje na integraciji u sustave s programabilnom logikom (eng. Field-programmable gate arrays – FPGA), MEEP će pružiti testno okruženje za infrastrukturu koja se zasniva na RISC-V, kao i napraviti početni softverski ekosustav koji će to podržati. Razvoj softvera u MEEP-u razvit će se do faze provjere inovativnog koncepta (eng. Proof-of-Concept - PoC) za industrijsku upotrebu, koji će omogućiti istraživanje računalne arhitekture sljedeće generacije kao i razvoj softvera postojećih i budućih aplikacija HPC-a, uključujući i nove izazove u primjenama umjetne inteligencije (eng. Artificial Intelligence - AI) u sektorima poput farmaceutske industrije, automobilske industrije i drugih.

“Eksperimentirajući s hardverskim dizajnom koji se zasniva na arhitekturi RISC-V kroz FPGA emulaciju, možemo usavršiti arhitekture prije izvedbe procesora u siliciju,” dodao je Peter Hsu, direktor projekta MEEP u BSC-u. “Emulacijska platforma omogućit će nam da testiramo puni raspon primjene, od aplikacija do hardvera.”

„Kroz ovaj projekt FER-ov Istraživački centar za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi sudjelovat će u razvoju inovativnih tehnologija za buduća digitalna društva i nadovezuje se na naša značajna istraživanja arhitektura procesora i postojeće EU projekte na tom području te našu višegodišnju uspješnu suradnju s Barcelona Supercomputing Centrom.

Republika Hrvatska, kao članica EuroHPC JU, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ovim projektom daje svoj doprinos stvaranju novog EU HPC okruženja, ali isto tako omogućuje hrvatskim znanstvenicima i industriji pristup najnovijoj EU infrastrukturi za superračunarstvo,“ rekao je prof. dr. sc. Mario Kovač, voditelj Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi na FER-u i član Upravljačkog odbora projekta. 

O projektu MEEP

Europski projekt MEEP trajat će tri godine s budžetom od 10,3 milijuna eura. Kako bi postigli svoje ciljeve, u MEEP-u su se udružili partneri iz tri zemlje: BSC iz Španjolske koordinirat će projekt i pružiti softverske i hardverske komponente, kao i ekspertizu u stvaranju infrastrukture razvoj europskog procesora zasnovanog na RISC-V za egzaskalarna računala, UNIZG-FER će doprinijeti značajnom ekspertizom u arhitekturi i stvaranju sustava arhitektura procesorskih akceleratora, dok će TÜBİTAK BILGEM iz Turske doprinijeti ekspertizom u verifikaciji, arhitekturi i naprednom logičkom dizajnu.

O ulozi FER-a

FER će u projektu MEEP doprinijeti svojim znanjem u dizajniranju i testiranju akceleratora, za rad na specifikaciji i implementaciji akceleratora RISC-V, s fokusom na procesor i vektorske jedinice. FER će koristiti svoje znanje i iskustva iz ranijih projekata u projektiranju, izvedbi, evaluaciji i funkcionalnoj demonstraciji različitih tehnoloških komponenata. Poseban će fokus istraživači staviti na specifikacije i implementacije jezgre i vektorskih jedinica, testiranje i integraciju, te implementaciju i testiranje softvera koji može učinkovito koristiti izvedenu arhitekturu procesora.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti