Obavijesti

Intervju dekana Vedrana Bilasa u...

U povodu osnivanja Alumni odbora FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas u Nacionalovom prilogu Business&Banking govori zašto je važno privlačiti strane studente u Hrvatsku i upozorava da će nedostatak inženjera biti jedna od najvećih prepreka za razvoj industrije. Ističe kako Hrvatskoj treba tehnološka ambicija koju bi slijedili znanost, poduzetnici i investitori. Dekan Bilas je optimističan, kaže da su potencijali hrvatskoga tehnološkog sektora značajni, da Hrvatska treba mijenjati perspektivu i ponašati se kao zemlja potpuno integrirana u zapadni svijet i jednako atraktivna kao i bilo koja druga.

U nastavku obavijesti nalaze se ključni dijelovi intervjua s dekanom Bilasom, a cijeli razgovor možete pronaći u tiskanom izdanju tjednika Nacional pod naslovom "Okupio sam bivše FER-ovce jer želimo pomoći Hrvatskoj".

Autor: Petra Škaberna

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Odjel za električne krugove i sustave (CAS04) te Odjel za elektromagnetsku kompatibilnost (EMC27) Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje

"Challenges of Numerical Simulations in Automotive Industry"

koje će održati kolege iz Rimac Technology d.o.o.:
dr. sc. Ivan Krajinović,
dr. sc. Karlo Seleš,
Tomislav Gradinščak,
Sanjai Sureshkumar, 
dr. sc. Raul Blečić.
 
Predavanje će se održati  u četvrtak 6. travnja 2023. godine u 11:15 sati u Sivoj vijećnici FER-a. Pozvani su svi zainteresirani, uključujući studente. Predavanje će se održati na engleskom jeziku uz sljedeći program:

11:15 11:25 Uvod
11:25 11:40 Structural simulations
11:40 11:55 CFD simulations
11:55 12:10 EMC simulations
12:10 12:30 Q&A

Sažetak predavanja i kratki životopis predavača su dostupni u opširnijoj obavijesti.

Autor: Vladimir Čeperić
Objavljen Vol. 30, No. 1 časopisa CIT

Novi broj časopisa CIT. Journal of Computing and Information Technology objavljen je 27. ožujka 2023. godine. Ovaj broj donosi četiri rada iz područja strojnog učenja, predikcije rizika, detekcije anomalija i društvenih mreža. Članci četrnaest autora iz Kine i Hrvatske prihvaćeni su u recenzijskom postupku. 

Više informacija o časopisu, kao i puni tekstovi članaka, dostupni su na stranicama časopisa CIT

Autor: Alan Jović

 

11. i 12. svibnja na prostorima FER-a, će se održati 28. Dani otvorenih računarskih sustava / Linux korisnička konferencija (DORS/CLUC).

DORS/CLUC najveća je i najdugovječnija regionalna konferencija o slobodnom i otvorenom softveru te operacijskom sustavu Linux. Konferencija je posvećena developerskim i sistem - administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i otvorene operacijske sustave. 

Popis nekih od predavača ovogodišnje konferencije je već dostupan na web stranici, a posebno ističemo ovogodišnje keynote: Marko Budiselić, suosnivač i CTO poduzeća Memgraph i Jeffrey A. McGuire, poduzeća Open Strategy Partners.

U sklopu konferencije bit će organizirano i posebno događanje za umrežavanje pod nazivom "Open 4 Business" kako bi omogućio sudionicima da se povežu s kolegama iz svoje struke. Ovaj događaj će se održati kao sastavni dio konferencije i namijenjen je svima koji su zainteresirani za uspostavljanje novih poslovnih kontakata, pronalazak novih projekata i razmjenu ideja s drugim stručnjacima.

Ulaz na Open 4 business događaj će biti omogućen svim posjetiteljima koji sudjeluju na konferenciji kao zaposlenici, vlasnici ili predstavnici tvrtki ili vlastitih obrta, ali i ostalim poslovno orijentiranim posjetiteljima zainteresiranim za umrežavanje.

Studenti mogu besplatno sudjelovati (uz registraciju), a uz Student plus kotizaciju i uplatu od 8 eura dobivate konferencijsku majicu. Prijavite se na konferenciju putem web stranice: https://www.dorscluc.org/.

Zaposlenicima FER-a je omogućeno besplatno sudjelovanje na konferenciji, upisivanjem promo koda "DORSFER" prilikom kupnje ulaznica putem web stranice: https://www.dorscluc.org/

Svim FER-ovcima također su dostupne i regularne ulaznice uz 30% popusta, korištenjem koda "DORSFER30" prilikom kupnje ulaznica putem web stranice: https://www.dorscluc.org/.

Autor: Valerija Olić
Velik interes studenata za panelicu...

U prepunoj dvorani D1, 22. ožujka 2023., održana je panel rasprava "Brucošice i brucoši pitaju: Što nudi elektrotehnika?" na kojoj je sedam alumna FER-a, danas vrhunskih stručnjaka u području elektrotehnike i informacijske tehnologije odgovaralo na pitanja studenata.

Panel raspravu je moderirao Mladen Pejković (Atlantic Grupa), a u raspravi su sudjelovali Rebecca Grancarić (SICK), Branimir Lozo (DEKOD TELEKOM), Edo Pekarić (Rimac Technology), Minea Skok (Energetski institut Hrvoje Požar), Edvin Šafranko (Montelektro) i Hrvoje Šamija (Visage Technologies).

Zahvaljujemo našim odličnim panelistima na odvojenom vremenu. Zahvaljujemo i svim studenticama i studentima koji su s velikim zanimanjem pratili panelicu i postavili sjajna pitanja. Organizirat ćemo još ovakvih događanja jer su ona važna za naše studente, za naše buduće inženjere.

Snimka panel rasprave nalazi se na YouTube kanalu FER-a, a fotografije su dostupne ovdje. Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Stype nagrađen Emmyjem, priznanje i...

Prof. dr. sc. Željka Mihajlović dobila je priznanje za doprinos Emmyjem nagrađenom postignuću u inženjerstvu, znanosti i tehnologiji. Naime, prof. Mihajlović bila je mentorica studentu Stjepanu Čajiću koji je 2009. godine diplomirao na temu "Simulacije upravljanja i ostvarivanje prikaza kinematičkog sustava". U diplomskom radu bavio se razvojem tehnologije upravljanja kranom koji nosi kameru i paralelno implementira virtualnu kameru.

Stjepan Čajić kasnije je osnovao poduzeće Stype CS d.o.o. koje se bavi praćenjem pozicija kamere i implementacijom proširene stvarnosti i koje je krajem 2022. godine dobilo Zlatni kipić Emmy, američku nagradu za televizijske produkcije, u kategoriji Engineering, Science & Technology upravo za tehnologiju koju je počeo razvijati na svom diplomskom radu.

Inovaciju koriste i u studiju RTL-a, o čemu više možete pročitajti u članku "Hrvatska tvrtka Stype osvojila zlatni kipić Emmy: Sve je počelo od diplomskog rada".

Autor: Petra Škaberna
Struka prvi put u Saboru o umjetnoj...

FER-ovi stručnjaci za umjetnu inteligenciju, akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić, i prof. dr. sc. Jan Šnajder sudjelovali su na raspravi o temama vezanima uz umjetnu inteligenciju koja se po prvi put održala u Saboru.

Okrugli stol pod nazivom "Neka bude volja stroja?" organizirala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, a 11 stručnjaka i stručnjakinja podijelilo je svoja mišljenja, prijedloge i savjete o zakonskoj regulaciji, etičkim dilemama i razvojnoj perspektivi umjetne inteligencije. Prikupljene informacije naknadno će se doraditi i nadopuniti kako bi ova rasprava rezultirala bržim pomacima na svim razinama, što je i glavna poruka okupljanja.

"Danas umjetna inteligencija čovjeku pomaže. Gledamo je kao pomoć, a ne kao prijetnju koja će zamijeniti čovjeka“, istaknuo je voditelj FER-ovog Centra za umjetnu inteligenciju, akademik Lončarić te zaključio da: "još neko vrijeme bit će volja čovjeka, a ne volja stroja".

Profesor Šnajder dotaknuo se popularnog ChatGPT-a i upozorio: "Razgovorni agent ili ChatGPT relevantan je iz dva razloga - radi iznenađujuće dobro i njegova recepcija u javnosti je da su takvi sustavi fascinantni, zabavni, korisni, ali su i opasni jer su odgovori nerijetko i pogrešni, i podložni algoritamskim pristranostima, dezinformacijama. Sustav je presiguran u svoje znanje, ne zna da ne zna".

Više informacija o raspravi pročitajte na portalu vecernji.hr, a u nastavku se nalazi nekoliko poveznica na prethodna gostovanja Jana Šnajdera na temu Chat GPT-a:

Autor: Petra Škaberna
Damir Sabol: Kako je aplikacija...

Jedan od najtraženijih poduzetnika danas, osnivač Photomatha i alumnus FER-a, Damir Sabol, održao je u petak, 10. ožujka 2023. inspirativno predavanje našim studentima i široj javnosti.

Predavanje naslova "Kako je aplikacija Photomath dosegla 350 milijuna preuzimanja" trajalo je gotovo puna dva sata, ponajviše radi velikog broja pitanja iz publike odnosno velikog interesa koje je naš gost pobudio među studentima.

Damir Sabol ispričao je kako su došli do ideje za aplikaciju, razvili tehnologiju koja je napravila razliku u kvaliteti proizvoda, kako su postali uočljivi u svjetskim medijima te iskoristili trenutak da Photomath pozicioniraju kao jednu od najpopularnijih edukacijskih aplikacija u svijetu. Govorio je o usponima i padovima, pokušajima i promašajima, koji su mu gotovo u jednakoj mjeri pomogli da danas postane jedan od najuspješnijih poduzetnika domaće scene.

Za period dok je studirao na FER-u kaže da je za njega ključna stvar bila ta što je bio u centru novih stvari, što je dobivao znanja na vrhunskom nivou. Smatra da to još uvijek vrijedi, pa studentima poručuje da moraju biti svjesni te vrijednosti i da cijene znanje koje stječu na FER-u!

Fakultetu još zahvaljuje što ga je naučio prepoznati dobre prilike i, kako kaže, vidjeti u budućnost. Danas tome može pridodati i umijeće prepoznavanja vrhunskih talenata s kojima u poslovanju gradi iskren i produktivan odnos.

Snimku predavanja možete pogledati ovdje.

Iz medija:

Autor: Petra Škaberna
Održan 6. Dan FER-a u MIOC-u

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2023. godine, održan je 6. Dan FER-a u MIOC-u, manifestacija čiji je cilj učenike XV. gimnazije (popularno zvane MIOC) upoznati sa studijskim programima i smjerovima koje FER nudi, znanstvenim i stručnim projektima, ali i prilikama za druženje i zabavu tijekom studija.

Ove je godine događaj započeo izložbenim štandovima u auli škole, gdje su sadašnji studenti FER-a, ujedno bivši Miočani, maturantima dijelili promotivne materijale i u opuštenoj atmosferi odgovarali na njihova brojna pitanja. Potom je slijedila panel rasprava na kojoj su sudjelovali nastavnici prof. dr. sc. Adrijan Barić, prof. dr. sc. Mario Cifrek, prof. dr. sc. Maja Matijašević i doc. dr. sc. Tomislav Jagušt, FER-ova istraživačica dr. sc. Marsela Polić te  Tomislav Čleković, mag. ing. (Head of Electrical Engineering, Rimac Technology) koji je s učenicima podijelio svoja iskustva rada u industriji​. Panel raspravu je moderirao ravnatelj XV. gimnazije, prof. Nikola Dmitrović, a maturante je kratko pozdravio i dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.​

Nakon panelice održan je Speed Dating na kojem su zainteresirani učenici u dvominutnom razgovoru s asistentima i doktorandima FER-a razgovarali o pojedinim područjima istraživanja koja se na Fakultetu provode i koja su usko vezana za nastavne sadržaje.

Druženje je završeno zabavnim Pub kvizom u organizaciji našega KSET-a na kojem se natjecalo 15 timova, a pobjedu je odnio tim πlići.

Nekoliko fotografija s događaja pogledajte u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Brucošice i brucoši pitaju: Što nudi...

Drugi semestar je krenuo, a u tvojoj su se glavi krenula vrtjeti pitanja poput: "Koji smjer odabrati?", "Što mogu raditi nakon studija?", "Kakvo je stanje u industriji?". Odabir smjera studija pri kraju prve godine velik je korak u daljnjem razvoju karijere stoga je važno dobro promisliti i zapitati se "Što želim raditi nakon studija?".

Studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija nudi vrlo široko područje u kojem se kasnije možeš usko specijalizirati za granu koja te zanima. Kako bismo ti pomogli u donošenju važne odluke, organiziramo panel raspravu u kojoj će sudjelovati stručnjaci iz industrije, ujedno i alumni FER-a. Saznaj zašto su oni odabrali područje elektrotehnike odnosno informacijske tehnologije, što su naučili tijekom studija i što sve inženjer nakon diplome može raditi.

Panel raspravu će moderirati Mladen Pejković (Atlantic Grupa), a u raspravi će sudjelovati Rebecca Grancarić (SICK), Branimir Lozo (DEKOD TELEKOM), Edo Pekarić (Rimac Technology), Minea Skok (Energetski institut Hrvoje Požar), Edvin Šafranko (Montelektro), Hrvoje Šamija (Visage Technologies) i Ivan Uremović (Hrvatski Telekom). U nastavku obavijesti možeš pročitati njihove kratke biografije.

Pridruži nam se u srijedu, 22. ožujka 2023. godine u 12:15 sati u dvorani D1 i saznaj kako je izgledao karijerni put naših panelista. Nakon panel rasprave uslijedit će kratko druženje uz zakusku.

Prijavi se za događaj putem poveznice, a u prijavnom obrascu možeš postaviti i pitanje za paneliste.

Autor: Petra Škaberna
Veleposlanik Izraela Nj. E. Gary...

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Gary Koren posjetio je FER 15. ožujka 2023. godine, gdje su ga ugostili dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, prodekan za istraživanje i inovacije prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i voditelj LABUST-a prof. dr. sc. Nikola Mišković.

Povod sastanka je bilo daljnje jačanje bilateralnih odnosa Fakulteta i Države Izrael na znanstvenoistraživačkom te obrazovnom području.

Nakon sastanka s Upravom FER-a veleposlanik Koren posjetio je Laboratorij za sustave obnovljivih izvora energije - LARES i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LABUST.

Fotografije su dostupne u Galeriji FER-a ovdje.

Autor: Petra Škaberna
UniSport ZG: Studenti prvaci u šahu,...

U subotu, 4. ožujka 2023., na Zagrebačkom velesajmu odigrano je UniSport ZG natjecanje u badmintonu. Odlično treće mjesto osvojile su naše studentice – Ivana Kuliš, Gabrijela Klepec i Ema Rozmajer, dok je muška ekipa (Leon Babić - Brajko, Josip Pavić) zauzela 8. mjesto. Više informacija nalazi se ovdje.

U nedjelju, 5. ožujka na Kineziološkom fakultetu održano je UniSport ZG natjecanje u šahu. Ove godine se na šahovsko natjecanje prijavilo 18 ekipa s 14 visokih učilišta u muškoj konkurenciji te 6 ekipa s 5 visokih učilišta u ženskoj. U muškoj konkurenciji pobjedu je odnijela ekipa FER1 (Berislav Paradžik, Miljenko Muha, Josip Srzić, Sven Winkler) sa svih 7 pobijeđenih mečeva! Ekipa FER2 (Petar Mrvac, Josip Koprivnjak, Marko Ćiril Zovko, Vedran Maksić) zauzela je 7. mjesto.

U ženskoj konkurenciji treće mjesto osvojila je ekipa FER2 (Ana Gršković, Elma Vuran, Marta Antulov, Antonia Šarčević) koja je u zadnjem kolu pobijedila prijateljsku ekipu FER1 (Maja Radočaj, Marija Bilješko, Karla Budimir) te ju prestigla na konačnoj ljestvici. Više informacija nalazi se ovdje.

Na UniSport ZG natjecanju u stolnom tenisu održanog 12. ožujka u Stolnoteniskom centru Dragutin Šurbek, ženska ekipa FER-a (Leonarda Pušić, Amalija Mustapić, Petra Petrović, Andreja Jurasović) se plasirala na 4. mjesto, dok su obje muške ekipe završile ranije natjecanje.

Čestitke svima na sudjelovanju i postignutim rezultatima!

Autor: Petra Škaberna
Otvorene prijave za kombinirani...

Zanima te razvoj ozbiljnih igara?
Strastven/a si oko očuvanja okoliša?
Čuo/la si za Erasmus+, ali još se nisi uključio/la?

Imamo savršenu priliku za tebe! Projekt Play2Green!

Središnja aktivnost projekta Play2Green u 2023. godini je kombinirana mobilnost koja se sastoji od virtualnog dijela (3 mjeseca) i fizičkog dijela koji će se provesti u obliku Hackathona u trajanju od jednog tjedna u rujnu u Dubrovniku. Studentima je osiguran prijevoz, smještaj i prehrana!

Prijavi se ovdje i pridruži se studentima iz Dubrovnika, Bresta (Francuska), Debrecena (Mađarska) i Valencije (Španjolska)! Prijave su otvorene do 29. ožujka 2023. godine.

Više informacija o projektu nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Katarina Mandarić
Mario Kovač na HPC, Data &...

Prof. dr. sc. Mario Kovač, direktor Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performansi FER-a te voditelj diseminacije i komunikacije za projekt European Processor Initiative, održat će predavanja u sklopu ljetne škole "HPC, Data & Architecture Week" koja će se održati od 13. do 17. ožujka 2023. u Buenos Airesu, Argentina.

Naziv kolegija je "Arhitekture za ubrzanje kompresije slike i videa".

Više informacija o tečaju možete pronaći ovdje, a informacije o ljetnoj školi navedene su ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Pjesma profesora Memija postala pravi...

Za sve one koji nisu zadovoljni kako su prošli ispitni rokovi u veljači, profa Memi ponudio je utješne riječi u novom hitu "Student rhapsody POLOŽIT ĆU KAD TAD".

Prof. dr. sc. Mervanu Pašiću sa Zavoda za primijenjenu matematiku ovo nije prvi pothvat u spajanju zabave i učenja pa je tako za vrijeme online nastave svoja video predavanja snimao na Jarunu, a studentima je putem rap pjesme približio i pojmove kao što su vektorske funkcije i prostorne krivulje.

Vijest o jedinstvenoj pjesmi prenijeli su brojni hrvatski portali, tako da je postala i medijski hit!

Autor: Petra Škaberna
Virtualna izložba "Središnja...

U povodu obilježavanja 60. obljetnice osnutka Središnja knjižnica FER-a u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom objavila je na portalu "Virtualne izložbe" izložbu pod nazivom "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja". Izložba donosi kratak pregled nastanka Središnje knjižnice FER-a te kroz posebne zbirke pokazuje raznolikost fonda te bogatu ostavštinu tehničkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Platforma "Virtualne izložbe" osmišljena je za promicanje i unapređenje korištenja digitalnih materijala kroz razvoj mreže virtualnih izložbi. Njome se omogućuje suradnja ustanova, organizacija i udruga u stvaranju digitalnih sadržaja koji pripovijedaju o baštini koristeći kreativnost, znanje i tehnologiju. Materijali dostupni na portalu profesionalno su obrađeni i dostupni u sustavima digitalnih zbirka.

Virtualnu izložbu "Središnja knjižnica FER-a – 60 godina djelovanja" možete pogledati ovdje, a ostale izložbe te više informacija o portalu možete pronaći ovdje.

Autor: Marko Tucaković
podkist #31 - Matija Srbić: Povezali...

U novom podkistu gost je Matija Srbić, donedavni voditelj poznatog FER-ovog startup inkubatora SPOCK, a danas voditelj deep-tech venture buildera Nuqleusa.

U emisiji naslova "Povezali smo znanost, industriju i startup ekosustav“, Matija gledateljima otkriva kako je započeo svoj put u startup svijetu, gdje su danas kompanije koje su proizašle iz studentskog startup inkubatora SPOCK, kakvo je stanje na hrvatskoj startup sceni i koja su predviđanja za njezinu budućnost te što sve novi Nuqleusov startup program donosi timovima uz pomoć mentora i članova znanstvenog te investicijskog odbora.

Uspješno sudjelovanje u programu startup edukacije Nuqleus oslanja se na suradnju između članova prijavljenog tima, a odluka o odabiru odgovarajućih članova često može biti vrlo izazovna.

Na pitanje "Kako izabrati tim?", Matija je podijelio vlastito iskustvo i savjetovao: "Sad kad radim s timovima, prvo dogovaramo tko je core dio tima. Dakle, tko tu stvarno treba biti, što svaka ta osoba donosi tom timu i je li to stvarno osoba bez koje se u ovom timu ne može? Dakle, mora biti da osoba koja je u timu, da je nezamjenjiva i da ta osoba, potencijalno i neke druge osobe na cijelom svijetu, imaju taj unique skill set koji doprinosi razvoju te ideje."

Koje su ostale komponente nužne za razvoj uspješnog startupa, saznajte u Matijinom zanimljivom gostovanju. Tamo ćete pronaći i njegov poziv svim timovima koji razvijaju ideju u području deep-techa da se prijave na Nuqleusov tromjesečni program startup edukacije i validacije ideja! Krajnji rok za prijavu je 12. 3. (nedjelja), a više informacija o samoj strukturi programa, mentorima i članovima znanstvenog i investicijskog odbora, možete naći na poveznici ovdje.
 

Autor: Petra Škaberna

U okviru programa RADDAR, gdje se za učenike osnovnih škola organiziraju radionice iz matematike i programiranja, u subotu 11. veljače 2023. godine na FER-u je organizirana radionica o algoritamskom razmišljanju i kriptografiji. Učenici su rješavali problemske zadatke s informatičkog natjecanja DABAR, upoznali se s osnovama šifriranja informacija te su praktično isprobali neke od tradicionalnih postupaka šifriranja, kao što su rimske šifre, stupčana transpozicija i Vigenèreovo kriptiranje.

U sklopu radionice organiziran je posjet Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave i Grupi za vizualno raspoznavanje, gdje su im prof. dr. sc. Siniša Šegvić i Jelena Bratulić prikazali postupke prepoznavanja objekata u video-snimkama u stvarnom vremenu te njihovu primjenu u industriji autonomnih vozila. Na radionici je sudjelovalo 55 učenika.

U organizaciji radionice sudjelovali su profesori informatike Zlatka Markučič i Ernest Wendling iz XV. gimnazije Zagreb, studenti-mentori Ana Vinković, Ana Marić, Ema Nekić, Karlo Grgičin i Siniša Horvatić (FER), Matko Šimić (PMF) te učenice XV. gimnazije Anamarija Mihaljević i Klara Huzak. Posjet i boravak na FER-u organizirao je izv. prof. dr. sc. Dejan Škvorc.

Autor: Dejan Škvorc
Potičemo studente i istraživače na...

FER-ov program Nuqleus transformirao se iz startup inkubatora u deep-tech venture builder s naglaskom na suradnji između znanstveno-istraživačke zajednice, industrije i startup ekosustava, kao i dodatnim uključenjem tehnoloških poduzeća u razvoj startupova. Nuqleus je nadogradnja na uspješni startup inkubator Spock, kroz koji je prošlo više od 125 sudionika i pomoću kojega je, u zadnje dvije generacije, čak 30 posto startupova preraslo u poduzeća.

Matija Srbić, voditelj Nuqleusa, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u rekao je da program vidi kao potencijal za rađanje novih ideja i odgovaranje na potrebe društva i industrije s onim znanjima i tehnologijama koje imaju razvijene na fakultetima.

''U misiji prijenosa tehnologije u gospodarstvo tražimo načine kako potaknuti i naše studente i naše istraživače da rezultate tih projekata, koji se odvijaju na fakultetu, razvijaju dalje do gotovih proizvoda i usluga, dakle da pokreću nova poduzeća'', poručio je pak dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Cijeli prilog objavljen u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pogledajte na FER-ovom YouTube kanalu.

Autor: Petra Škaberna
Pustite studente da studiraju

Dekan FER-a Vedran Bilas sudjelovao je 3. veljače 2023. u panel raspravi pod nazivom "Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda" koja je bila organizirana u sklopu događaja "Gamedev weekend @Algebra 2023".

"Ne možemo biti sebični. Moramo gledati širi interes. Poduzetnici nisu sveci, kao što to nisu ni sveučilišta. Privatne škole, a javne škole posebice, trebale bi provoditi javne politike. Studentski rad je vrlo osjetljiva tema općenito i poslovno-etički vrlo osjetljiva tema. Moja generalna poruka svima koji na to mogu utjecati i koji u tome sudjeluju glasi - pustite studente da studiraju. Student koji je odlučio studirati na zahtjevnom četverogodišnjem ili petogodišnjem tehničkom studiju ima vrlo ozbiljnog posla. Ima dva ECTS-a opterećenja tjedno, što je ekvivalent 60 radnih sati. Student ne može raditi puno radno vrijeme. Ne da to nije dobro, nego on to ne može i, eventualno, ne smije. Poruka poslodavcima, a poruka i studentima - ne dajte nikome da vam otme te godine. Imat ćete vi puno vremena nakon toga raditi za različite poslodavce. Vaše je studentsko vrijeme vrijeme za studiranje", istaknuo je tom prilikom dekan Bilas te dodao da je bolje inzistirati na implementaciji modela plaćenog diplomskog rada. "To postoji svagdje u Europi. Student radi na poslu koji su zajednički definirali fakultet, koji jamči javnom ispravom da je to ekvivalentni posao, i poslodavac koji takav posao daje. Iz perspektive poslodavca, to je prilično zahtjevno. Nisam upoznao baš puno poslodavaca u Hrvatskoj koji su mogli to izvesti."

Pored našeg dekana, sudionici panela bili su dekan Algebre Mislav Balković, suosnivač Nanobita Alan Sumina te direktor Nanobita i predsjednik Croatian Game Development Alliancea Ivan Murat.

Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista te na portalu zimo.hr.

Autor: Petra Škaberna