Obavijesti

Alumni jačaju međunarodnu vidljivost...

S ciljem međunarodne promocije FER-ovog brenda, u okviru Alumni odbora, okupili smo skupinu uglednih alumna koji su ostvarili profesionalnu karijeru van granica Hrvatske. Naša alumni zajednica snažna je i prisutna na različitim tržištima, a sada ju želimo dodatno aktivirati i uz njihovu pomoć povećati međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost Fakulteta. 

Voditeljica alumni zajednice za inozemstvo je Vana Jeličić (Tridonic, Austrija), a članovi su Alisa Devlić (SonyAI, Švedska), Tomislav Dragičević (Technical University of Denmark, Danska), Miranda Kreković (Google, Švicarska), Pero Krivić (IMS Nanofabrication AG, Austrija), Dino Šepac (EVBox, Nizozemska) i Matija Varga (Huawei European Research Institute, Švicarska).

"FER je potpuno integriran u europski visokoobrazovni prostor i mi smo u njemu prisutni. No, još uvijek nismo široj europskoj javnosti dovoljno poznati kao visokovrijedna školska i znanstvena ustanova i zato želimo uz pomoć naših alumna, koji imaju ugled u poslovnom svijetu i koji su u njemu vrlo dobro pozicionirani i cijenjeni, predstaviti naš rad i zainteresirati međunarodnu poslovnu i širu javnost za suradnju s Fakultetom", ističe dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Autor: Petra Škaberna
Dan doktorata 2023.

Osmi u nizu "Dana doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine.

"Danom doktorata" želimo, ne samo povećati vidljivost istraživačkih aktivnosti i rezultata FER-a, već i obogatiti Istraživački seminar na našem doktorskom studiju prezentiranjem vlastitih rezultata i razmjenom iskustava među doktorandima.

Program obuhvaća poster-sekciju, središnji dio programa, radionice i after-work party u Klubu studenata elektrotehnike (KSET). U nastavku možete naći detaljnije informacije o programu.

Ovaj događaj prvenstveno je namijenjen studentima doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ali je otvoren za sve zainteresirane. Posjetitelje izvan fakulteta molimo za prijavu putem elektroničke pošte na adresu: dan.doktorata-prijave@fer.hr.

Autor: Ana Fadljević
Krešimir Ćosić član Europske...

Naslovni profesor i general-pukovnik u mirovini dr. sc. Krešimir Ćosić, 4. svibnja 2023. godine izabran je za člana Europske akademije znanosti i umjetnosti (European Academy of Sciences and Arts). Inauguracija novih članova Akademije održat će se u travnju 2024. godine.

Europska akademija znanosti i umjetnosti je nevladina, europska udruga posvećena promicanju znanstvenog i društvenog napretka. Članovi Akademije biraju se zbog svojih izvanrednih postignuća u znanosti, umjetnosti i upravljanju, a kao počasne članove okuplja i 37 dobitnika Nobelove nagrade.

Osnovana 1990. kao učeno društvo (eng. learned society), danas broji oko 2000 članova, vodećih znanstvenika, umjetnika i praktičara upravljanja, posvećenih inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj suradnji, kao i razmjeni i širenju znanja.

Dr. sc. Krešimir Ćosić, naslovni je redoviti profesor u trajnom zvanju i voditelj FER-ovog Laboratorija za interaktivne simulacijske sustave koji ima razvijenu suradnju s vodećim svjetskim sveučilištima kao što su Harvard University iz SAD-a, Hadassah University iz Jeruzalema u Izraelu,i Seoul National University iz Južne Koreje.

Trenutačni razvojno-istraživački interes Laboratorija vezan je uz suradnju s vodećim europskim kompanijama kao što su Airbus, Dassault Aviation, Saab, Leonardo itd., na primjeni umjetne inteligencije i strojnog učenja u procjeni emocionalnih, kognitivnih i bihevioralnih karakteristika pilota borbenih zrakoplova 6. generacije. Ovaj projekt odobren je od strane Europske komisije i financiran je putem Europskog obrambenog fonda.

Autor: Petra Škaberna
Natječaj za upis studenata na...

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, 10000 Zagreb raspisuje

N A T J E Č A J

za upis studenata na doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo za stjecanje akademskog stupnja doktora/doktorice tehničkih znanosti (3 godine, 180 ECTS bodova) u akademskoj godini 2023./2024. iz znanstvenih polja

ELEKTROTEHNIKA i RAČUNARSTVO

Doktorski studij može upisati osoba koja je završila sveučilišni diplomski ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva kojim se ukupno s prethodnim obrazovanjem stječe najmanje 300 ECTS bodova sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više; ili jednakovrijedni sveučilišni četverogodišnji dodiplomski studij u polju elektrotehnike ili računarstva sa srednjom ocjenom svih položenih ispita na studiju od 3,5 i više. Na doktorski studij može se upisati magistar znanosti iz polja elektrotehnike ili računarstva. Razgovor s pristupnikom obavezan je dio upisnog postupka.

Studij se može upisati u punom radnom vremenu (u trajanju od 3 godine) ili s dijelom radnog vremena (kao studij s produženim trajanjem istraživačkog rada, u trajanju od 5 godina).

Broj mjesta: 60

Školarina iznosi 7.963,38 eura (60.000,00 kuna) i plaća se u šest (6) rata od 1.327,23 eura (10.000,00 kuna) po semestru.

Prijave za upis na doktorski studij provode se u dva upisna roka: zimski i ljetni.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u zimskom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 12. lipnja do zaključno 24. kolovoza 2023. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u zimskom upisnom roku, održat će se u utorak 29. kolovoza i u srijedu 30. kolovoza 2023. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u zimskom semestru počinje u listopadu 2023. godine.

Prijave (s popratnom dokumentacijom) za upis u ljetnom upisnom roku primaju se u elektroničkom obliku putem Prijavnog portala: https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij/upis/prijava#/hr u razdoblju od 27. prosinca 2023. godine do zaključno 25. siječnja 2024. godine.

Razgovori s pristupnicima, kao obavezni dio prijavnog postupka u ljetnom upisnom roku, održat će se u utorak 30. siječnja i u srijedu 31. siječnja 2024. godine od 9.00 do 15.00 sati. O terminu održavanja pojedinačnih razgovora pristupnici će dobiti obavijest elektroničkom poštom.

Nastava u ljetnom semestru počinje u ožujku 2024. godine.

Dodatne informacije o doktorskom studiju dostupne su na mrežnim stranicama studija https://www.fer.unizg.hr/studiji/doktorski_studij.

Dodatna pitanja mogu se uputiti na tel. (01) 6129 920 ili adresu e-pošte doktorski.studij@fer.hr.

Autor: Đurđica Tomić Peruško
Podvodni roboti: 125 studenata...

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koordinator je projekta “MARBLE - Pomorska robotika u plavom gospodarstvu”, financiranog u okviru sheme INTERREG Adrion, u sklopu kojeg će se razviti novi zajednički diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković.  

Projekt Interreg Adrion MARBLE s ponosom objavljuje uspješno sudjelovanje 125 studenata iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na tjednu obuke iz područja morske robotike. Ova zajednička inicijativa ima za cilj poticati znanje i stručnost u području podvodne robotike, osnažujući buduće stručnjake u sektoru plave ekonomije. 

Autor: Milena Jenić

U Europi je trenutno potrebno prosječno 171 km da bi se hrana od uzgoja na farmi pojavila u našoj kuhinji, a globalna prehrambena logistika čini čak 26% udjela globalnih emisija ugljičnog dioksida. Uza sve to, svakodnevno se velike količine hrane pretvaraju u otpad. Projekt FoodMAPP traži odgovor na ove izazove u skladu s Europskim strateškim planom za smanjenje utjecaja klimatskih promjena. Ovaj plan podrazumijeva snažne i utjecajne promjene u prehrambenoj industriji uz smanjenje otpada hrane te promjene u krhkom i složenom prehrambenom lancu dostave industrijskih proizvođača da bi se stvorila nova, poštena i održiva prehrambena industrija.

Projekt će podržati interdisciplinarni konzorcij europskih partnera, koji uz FER kao hrvatskog predstavnika uključuje također i tehničke, poslovne prehrambene i društvene akademske partnere iz Engleske, Španjolske, Belgije i Mađarske kao i industrijske partnere iz Francuske i Austrije.

Autor: Vinko Lešić
FER na Tjednu znanosti - MUZZA

Nedavni Tjedan znanosti MUZZA, održan od 19. do 21. svibnja 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu, uspješno je oduševio širu javnost svojom misijom da predstavi zanimljiv svijet znanosti. S posebnim naglaskom na uključivanje djece, događaj je imao za cilj potaknuti znatiželju i pokazati ljepotu znanstvenog istraživanja te potaknuti djecu da uče o znanosti i tehnologiji.
Festival je obuhvatio razne interaktivne izložbe, radionice, predavanja i demonstracije iz različitih znanstvenih područja i disciplina.

Autor: Milena Jenić
Panel rasprava: Novi horizonti...

Panel rasprava - Novi horizonti FinTecha: Kako tehnologija oblikuje budućnost financija održat će se u utorak6. lipnja 2023. godine, u 18 sati u dvorani Siva vijećnica na FER-u. Nakon panelice uslijedit će domjenak kako biste imali bolju priliku za networking s panelistima.

Panelisti pete panel rasprave bit će:

  • prof. dr. sc. Zvonko Kostanjčar (FER),
  • Hrvoje Ćosić (AirCash)
  • Igor Šekelj (Erste Group Card Processor)
  • Igor Gržalja (ASEE)

Božidar Pavlović (Jackie Agency) preuzima ulogu moderatora.

Prijaviti se možete putem prijavnog obrasca dostupnog na sljedećem linku.

Veselimo se vidjeti vas u što većem broju!

Autor: Ana Šelek
Poziv na IEEE predavanje:...

Zajednički odjel za elektroničke elemente / poluvodičke integrirane sklopove (ED15/SSC37) Hrvatske sekcije IEEE poziva Vas na predavanje:                          

High-Performance Microwave Transmitters and Receivers

koje će održati Zoya Popovic, istaknuta profesorica s University of Colorado, Boulder, USA. Predavanje će se održati u srijedu 31. svibnja 2023. godine s početkom u 11:00 sati u Sivoj vijećnici.

Predviđeno trajanje predavanja s raspravom je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente. Više o predavačici i predavanju možete pročitati u opširnijem sadržaju obavijesti.

Autor: Marko Koričić
Predavanje: "Asistivna...

Odjel za računarstvo i Odjel za obrazovanje Hrvatske sekcije IEEE u suradnji s Istraživačkom jedinicom za znanost o podatcima Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave pozivaju vas na predavanje pod naslovom:

Asistivna tehnologija u službi postizanja autonomije u osoba s invaliditetom

koje će održati Ines Delzotto u srijedu, 24. svibnja 2023. godine s početkom u 15:00 sati preko platforme Zoom. 

Poveznica i podatci potrebni za pristup Zoom sastanku su sljedeći: Zoom sastanak
Meeting ID: 986 986 1986
Passcode: 97531
 
Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno se pozivaju studenti. Jezik predavanja je hrvatski.

Životopis predavačice i sažetak predavanja nalaze se u nastavku obavijesti.

Autor: Lucija Petricioli

U petak, 26. svibnja 2023., u ulaznom predvorju Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Unska 3, Zagreb), s početkom u 20.00 sati, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će 6. godišnji koncert.

Naš godišnji koncert uveličat će drage nam gošće iz Štrigove, Ženska vokalna skupina Stridonne pod vodstvom dirigentice Nore Nemec, dok će program voditi Siniša Kovačić.

Među raznolikim programom koji smo pripremili za petak posebna će nam čast biti praizvesti skladbu Tristis est anima mea Alana Kljaića napisanu posebno za naš Zbor.

Na koncert su pozvani svi ljubitelji zborskog višeglasja i ljudi dobre volje!

Veselimo se vidjeti vas u petak, 26. svibnja 2023., u 20.00 sati, u ulaznom predvorju FER-a.

Autor: Mate Puljiz
Obzor Europa: Informativni dan o...

Želite li saznati više o mogućnostima sudjelovanja i izvrsnosti u programu Obzor Europa? Pridružite nam se na Informativnom danu koji će se održati 13. i 14. lipnja 2023. godine, u Sivoj vijećnici FER-a.

Na događaju ćete dobiti sve potrebne informacije o natječajima, prijavama, primjerima dobre prakse i podršci za razvoj projektnih prijedloga. Radni jezik je engleski. 

Skup organiziraju Europska komisija, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe EU.

Registrirajte se na poveznici, a preliminarni program preuzmite ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Job Fair: Odskočna daska za ostanak...

Na Zagrebačkom velesajmu 17. i 18. svibnja održava se Job Fair, sajam karijernih prilika, na kojemu se studenti susreću s potencijalnim poslodavcima iz 150 uspješnih hrvatskih poduzeća. Naime, Job Fair je za mnoge bio karijerna odskočna daska, ali i odskočna daska za ostanak u Hrvatskoj.

Nikolina Relić, savjetnica u Centru karijera FER-a, gostovala je u HRT-ovoj emisiji Globalna Hrvatska u kojoj je podijelila kako različita poduzeća vide potencijal u domaćem tržištu te da studenti zapravo žele ovdje ostati raditi. "Nama kao fakultetu je važno da studenti imaju mogućnost da se već tijekom fakulteta educiraju što tržište nudi, da vide koje su sve mogućnosti i što nakon fakulteta mogu sa svojim studijem raditi", naglasila je Nikolina te istaknula kako je Job Fair zaista više od sajma poslova. Naime, studenti se mogu educirati o novim tehnologijama, umrežiti s poslodavcima te vidjeti koje su mogućnosti za praksu, suradnju na različitim projektima te što raditi nakon završetka studija.

Studenti se, pak, slažu kako bi radije ostali raditi u hrvatskim poduzećima ili stekli iskustvo u inozemstvu te se potom vratili, a to potvrđuje i organizatorica Job Faira i članica Saveza studenata FER-a, Darija Filipović: "Trenutačno, moje stajalište je da bih ostala ovdje. Organizacijom Job Faira sam vidjela da ima prilike za pronaći karijeru i posao te ne samo ostati ovdje već i napredovati".

Više o Job Fairu, mišljenjima studenata i stanju na hrvatskom tržištu rada pogledajte na našem YouTube kanalu u emisiji Globalna Hrvatska te u podcastu portala Netokracija i članku 24 sata.

Autor: Petra Škaberna
Poziv na Dan doktorata 2023.

Osmi u nizu "Dana doktorata" Fakulteta elektrotehnike i računarstva održat će se u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine.

"Danom doktorata" želimo, ne samo povećati vidljivost istraživačkih aktivnosti i rezultata FER-a, već i obogatiti Istraživački seminar na našem doktorskom studiju prezentiranjem vlastitih rezultata i razmjenom iskustava među doktorandima.

Program obuhvaća poster-sekciju, središnji dio programa, radionice i after-work party u Klubu studenata elektrotehnike (KSET). U nastavku možete naći detaljnije informacije o programu.

Ovaj događaj prvenstveno je namijenjen studentima doktorskoga studija Elektrotehnika i računarstvo na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ali je otvoren za sve zainteresirane. Posjetitelje izvan fakulteta molimo za prijavu putem elektroničke pošte na adresu: dan.doktorata-prijave@fer.hr.

Autor: Maja Matijašević
Dođite na MUZZA tjedan znanosti

Pozivamo sve zainteresirane za znanost da posjete prostore FER-a na II. MUZZA tjednu znanosti od 19. do 21. 5. 2023. na Zagrebačkom velesajmu, paviljon 10A, između 10:00 i 19:00 sati. Ulaz je besplatan.

U FER-ovom prostoru možete naći sve o traženju izgubljenog blaga i podvodnom svijetu, edukacijskim aplikacijama zasnovanima na proširenoj stvarnosti, robotu skupljaču loptica, odigrati naše video igre te upoznati robote farmere. Svi izlošci su interaktivni i bit će za svakoga ponešto!

Vidimo se!

Autor: Ana Sović
FER-ovci na izložbi u Ženevi...

Pet mladih inovatora iz Hrvatske, uključujući FER-ovce Andreja Penića, Ninu Gnjidić i Tonija Ercegovića, na 48. međunarodnoj izložbi izuma u Ženevi osvojilo je čak tri nagrade za projekt pametnih vrtova - nagradu za najbolju inovaciju, zlatnu nagradu u svojoj kategoriji po odabiru stručnog žirija te nagradu MyKenz impact inovator-winner!

"Radi se o proizvodu koji ljudima omogućava uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru, tako da one sigurno uspiju i da budu zdravije nego bilo koje biljke uzgojene u teglici ili u vrtu ili bilo gdje drugdje", objasnio je Andrej u članku portala n1info.hr te naglasio kako je vrt u potpunosti autonoman.

Iako pametni vrtovi nisu novitet, naši studenti prvi su se okušali u niši edukacijskih pametnih vrtova. "Mi zapravo educiramo nastavnike koji tijekom cijele godine onda svoje učenike, pomoću našeg uređaja, uče o cijelom tom području uzgoja biljaka. Djeca na taj način dobivaju zabavnu nastavu, a ujedno i uče nešto novo", istaknuo je Andrej za 24 sata.

Autor: Petra Škaberna
Computational Modeling Challenge 2023

S ciljem promocije matematičkog i računalnog modeliranja u inženjerstvu, Zavod za primijenjenu matematiku FER-a i Odbor studijskog profila "Računalno modeliranje u inženjerstvu", u suradnji s tvrtkom AVL-AST d.o.o. pokreću natjecanje "Computational Modeling Challenge". Cilj natjecanja je riješiti izazovni industrijski problem.

Natjecanje je otvoreno za sve studente visokih učilišta Republike Hrvatske, koji mogu sudjelovati samostalno ili kao članovi jednog tima od najviše četiri studenta.

Izazov potražite u nastavku obavijesti i na web stranici https://www.fer.unizg.hr/zpm/cmc23.

Autor: Mario Bukal
Započele prijave za stručne prakse FER-a

Ovo ljeto iskoristi pametno i uključi se u program stručnih praksi na FER-u.

Od ponedjeljka, 8. svibnja do nedjelje, 21. svibnja (23:59 sati) otvorene su prijave za ponuđene pozicije. Ove godine 114 poduzeća objavilo je 301 temu za praktikante, a na tebi je da odabereš one koje su ti najzanimljivije. Stručne prakse odlična su prilika da testiraš svoje znanje i razviješ nove vještine koje će ti dobro doći u potrazi za stalnim poslom nakon završenog fakulteta. 

Hoće li praksa trajati 3, 4, 5 ili 6 tjedana ovisi o tebi. Želiš li uhvatiti vremena za predah ili usavršiti svoje vještine? U svakom slučaju tvoj trud će ostati zabilježen u dopunskoj ispravi o studiju, a uz iskustvo, možda ćeš moći podebljati i svoj budžet.

Stručne prakse organiziraju se za studentice i studente druge i treće godine preddiplomskog studija te sve studentice i studente diplomskog studija. Svim studentima koji zadovoljavaju uvjete za uključenje u program automatski je omogućena prijava. Jedno od 502 slobodnih mjesta čeka na tebe – prijavi se za stručnu praksu do nedjelje 21. svibnja, u 23:59 sati!

Autor: Nikolina Relić
FER na Izložbi inovacija Ivanić Grad

Elektronički i računalni klub u suradnji s partnerima, među kojima je i FER, organizira osmu Izložbu inovacija Ivanić-Grad I3G koja će se održati 24. i 25. svibnja 2023. godine u hotelu Sport u Ivanić-Gradu. Na izložbi se već tradicionalno predstavljaju nadarena djeca i mladi, inovatori i poduzetnici kako bi razmijenili ideje i iskustva te predstavili najnovije projekte i inovacije. 

Svoje inovacije na sajmu će predstaviti i FER, a zanimljiv performans "Elektronička glazba i Muzikalna Teslina zavojnica" održat će nagrađivani mladi inovator, naš student Ivan Kožar.

Svečano otvorenje izložbe održat će se u srijedu 24. svibnja u 11 sati, a Izložba će za posjetitelje biti otvorena 24. i 25. svibnja od 10 do 19 sati. Svi programi izložbe otvoreni su i besplatni za javnost.

Više informaija o programu izložbe nalazi se unastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna
Paul Bradbury: Poduzetnik u Hrvatskoj...

FER, Financijski klub i Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na predavanje Paula Bradburyja, vlasnika najvećeg news portala na engleskom u Hrvatskoj, digitalnog nomada, influencera i konzultanta fokusiranog na poduzetništvo, startupe, udaljeni rad, medicinski turizam i kvalitetu života u Hrvatskoj. 

Predavanje "PODUZETNIK U HRVATSKOJ I NA ZAPADU, s posebnim pogledom na tehnološki sektor"

održat će se u petak, 12. svibnja 2023., u 16 sati, u dvorani B3.

Paul je čovjek koji se preselio iz Engleske u Hrvatsku prije dvadeset godina. Nakon nesvakidašnjeg iskustva života i rada u dvije različite države, ali i bliskog poznavanja obje zemlje i ljudi, on tvrdi da je Hrvatska najbolja sredina za život.

Mi u Hrvatskoj smo vrlo često kritični prema mnogim stvarima koje zapažamo oko sebe i često smatramo da ćemo biti uspješniji u poslu i sretniji ako preselimo u razvijene zapadne zemlje, jer nas tamo čekaju bolji uvjeti zaposlenja, bolje prilike za poduzetništvo, veći standard, itd. Iako se može pronaći mnogo argumenata koji će poduprijeti takve stavove, uvijek postoji i druga strana medalje.

Ovoga puta imat ćemo jedinstvenu priliku kritički porazgovarati i sučeliti mišljenja s Paulom, kako bismo otkrili na čemu on temelji tezu da je Hrvatska najbolje mjesto za život i rad te kako vidi prednosti i nedostatke Hrvatske za nas kao buduće profesionalce u visokotehnološkom sektoru.

Za predavanje nije potrebna prijava. Biografiju gostujućeg predavača na engleskom možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Sven Barac
Slavimo Dan Europe - par sjajnih...

Danas je Dan Europe i to je posebno važan dan za nas. Hrvatska će 1. srpnja 2023. proslaviti punih 10 godina članstva u Europskoj uniji, a uvođenjem eura kao nacionalne valute i ulaskom u Schengen početkom godine, Hrvatska je potpuno integrirana u europski prostor.

U tom je razdoblju i FER uvelike doprinio ciljevima EU - edukacijom visokoobrazovanih STEM stručnjaka te sudjelovanjem u brojnim znanstvenim i istraživačkim projektima. Zato smo danas, na dan obilježavanja Dana Europe, odlučili podijeliti neka od područja gdje FER predstavlja Hrvatsku u EU.
 

Autor: Petra Škaberna
Siniša Krajnović: Na pragu nove ere?

FER, Financijski klub te Hrvatska sekcija IEEE pozivaju vas na predavanje dr. sc. Siniše Krajnovića, partnera iz McKinsey & Company, globalne konzultantske tvrtke koja se bavi savjetovanjem poslovnih strategija za korporacije, vlade i nevladine organizacije diljem svijeta. Predavanje će se održati u srijedu, 3. svibnja 2023., u 16 sati u dvorani D2.

Tema predavanja: “Na pragu nove ere?”

Na prvom dijelu predavanja Siniša Krajnović će govoriti o svojoj karijeri uz davanje vrijednih savjeta za studente. Nakon toga će održati predavanje pod nazivom "Na rubu nove ere?" temeljeno na istraživanju McKinseya o svijetu koji ulazi u novo doba. Predavanje će dati odgovor na pitanje zašto svijet može ući u novu eru te će predstaviti okvir za zamišljanje nove ere izvučene iz povijesne perspektive temelja koja je stvorila svijet kakav danas imamo i kako bi se mogle odvijati u sljedećoj eri.

Za predavanje nije potrebna prijava. Biografiju gostujućeg predavača možete pročitati u nastavku obavijesti.

Autor: Sven Barac
FER na Festivalu znanosti 2023.

Od 24. do 29. travnja traje ovogodišnji Festival znanosti, najveća domaća manifestacija popularizacije znanosti, koju organizira i koordinira Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba.

Svake godine Festival znanosti poseban naglasak stavlja na neku aktualnu ili zanimljivu temu pa je tako ove godine istaknuta Priroda i društvo, no kao i uvijek, predavanja i radionice na festivalu pokrivaju i razne druge znanstvene teme koje bi mogle biti zanimljive i poučne široj javnosti.

FER je za Festival znanosti pripremio bogat program, predstavit će se s ukupno osam predavanja i radionica koji će se održati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i na FER-u:

Vidimo se na Festivalu znanosti u petak, 28. travnja 2023.!

 

Autor: Tomislav Jagušt
Srebro za futsal ekipu

U subotu, 1. travnja, u u sportskoj dvorani Martinovka odigrana je završnica futsal lige. Naša ekipa se susrela u finalu sa studentima s Veleučilišta Edward Bernays.

Bernays je rano došao u vodstvo pogotkom Mužara u 4. minuti susreta, a zatim je uslijedila žestoka borba za naslov prvaka. U 33. minuti krenulo je uzbuđenje i fantastičan završetak za još jednu sezonu. Vanja Vukmanović zabio je za 1:1, a minutu kasnije na erupciju punih tribina pogađa Antun Blažić te FER vodi 2:1. Bernays postiže izjednačujući pogodak preko Dekanića. Novi preokret, ovaj puta u korist Bernaysa, ujedno i konačan rezultat, postavio je Mateo Mužar u 38. minuti susreta. Do kraja utakmice FER je pokušao s golman igračem, ali nažalost, bezuspješno. Bernays je tako obranio titulu prvaka iz prošle sezone, a tri od četiri individualne nagrade su završile u rukama studenata Bernaysa. Naš kolega Niko Stolnik, proglašen je najboljim golmanom lige.

Čestitke cijeloj futsal ekipi na odličnoj sezoni i osvojenom drugom mjestu futsal lige 2022./2023.!!!

Više informacija i fotografija možete pronaći na poveznici ovdje.

Autor: Nera Žigić

Otkrij sve detalje vezane uz šesnaesti Job Fair koji ne želiš propustiti!

Kada se održava?

Upiši u svoj kalendar 17. i 18. svibnja kao dane rezervirane za posjećivanje 16. Job Faira! Iskoristi priliku i budi dio okupljanja preko dvije tisuće posjetitelja i preko sto tehnoloških poduzeća. Ovaj jedinstveni događaj omogućuje ti upoznavanje s više od 150 domaćih, regionalnih i inozemnih poduzeća te njihovim specifičnim područjem rada, ali i prilikama u industriji.
 

Gdje se održava?

Ove godine Job Fair se ponovno seli! Naš novi dom bit će Zagrebački Velesajam. Konkretno, družit ćemo se u Paviljonu 11D koji će doživjeti transformaciju iz praznog prostora u centralno mjesto okupljanja tehnoloških entuzijasta na dva dana. Bogati program na pozornici omogućit će različite oblike druženja, a uskoro ćeš saznati i točan raspored. Osim na Velesajmu, dio programa, odnosno radionice, održat će se na FER-u, a zabavni dio – Loosen Up, tradicionalno ćemo proslaviti u KSET-u!

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Lucija Ropret
FER okupio vodeća imena hrvatskoga...

Inicijalno okupljanje novoosnovanog Alumni odbora FER-a održano je u petak, 3. ožujka 2023. u Alumni klubu Fakulteta. Kako je u svome obraćanju pojasnio dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas, ciljevi Alumni odbora su alumni zajednicu, snažnu, uglednu i iznimno uspješnu u Hrvatskoj te inozemstvu, povezati za zajedničko osnaživanje Fakulteta, s naglaskom na infrastrukturni i kadrovski razvoj te međunarodnu prepoznatljivost. Naime, FER je velikom broju utjecajnih alumna služio kao odskočna daska, a danas njihova znanja i utjecaj mogu stvoriti nove sinergije za nove generacije studenata i studentica FER-a.

Alumni odbor čini 16 uglednih članica i članova, redom istaknutih imena u svome području rada: Luka Abrus (Five), Davor Baković (Končar - Mjerni transformatori), Mirna Bašić (Erste&Steiermärkische Bank), Tomislav Car (Productive), Josip Ćesić (Gideon), Tomislav Čleković (Rimac Automobili), Boris Drilo (Hrvatski Telekom), Ivana Fazinić (Q agency), Anja Hula (Infobip), Gordan Kreković (Visage Technologies), Goran Mirković (AVL - AST), Mladen Pejković (Atlantic Grupa), Renata Rubeša (Hrvatski operator prijenosnog sustava), Zlatka Tečec Ribarić (KONČAR - Institut za elektrotehniku), Davor Tomašković (Croatia osiguranje) i Igor Strejček (Microblink).

Dekan Bilas predstavio je prioritetne inicijative Alumni odbora, podijeljene u četiri područja: Attract, Meet & Transfer, Community i Mentoring, za koje će se formirati pojedinačne radne skupine.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti, a fotografije s događaja pogledajte u Galeriji FER-a.

Autor: Petra Škaberna
Pustite studente da studiraju

Dekan FER-a Vedran Bilas sudjelovao je 3. veljače 2023. u panel raspravi pod nazivom "Obrazovanje i potrebe game development industrije u Hrvatskoj: boljim kadrom do boljeg proizvoda" koja je bila organizirana u sklopu događaja "Gamedev weekend @Algebra 2023".

"Ne možemo biti sebični. Moramo gledati širi interes. Poduzetnici nisu sveci, kao što to nisu ni sveučilišta. Privatne škole, a javne škole posebice, trebale bi provoditi javne politike. Studentski rad je vrlo osjetljiva tema općenito i poslovno-etički vrlo osjetljiva tema. Moja generalna poruka svima koji na to mogu utjecati i koji u tome sudjeluju glasi - pustite studente da studiraju. Student koji je odlučio studirati na zahtjevnom četverogodišnjem ili petogodišnjem tehničkom studiju ima vrlo ozbiljnog posla. Ima dva ECTS-a opterećenja tjedno, što je ekvivalent 60 radnih sati. Student ne može raditi puno radno vrijeme. Ne da to nije dobro, nego on to ne može i, eventualno, ne smije. Poruka poslodavcima, a poruka i studentima - ne dajte nikome da vam otme te godine. Imat ćete vi puno vremena nakon toga raditi za različite poslodavce. Vaše je studentsko vrijeme vrijeme za studiranje", istaknuo je tom prilikom dekan Bilas te dodao da je bolje inzistirati na implementaciji modela plaćenog diplomskog rada. "To postoji svagdje u Europi. Student radi na poslu koji su zajednički definirali fakultet, koji jamči javnom ispravom da je to ekvivalentni posao, i poslodavac koji takav posao daje. Iz perspektive poslodavca, to je prilično zahtjevno. Nisam upoznao baš puno poslodavaca u Hrvatskoj koji su mogli to izvesti."

Pored našeg dekana, sudionici panela bili su dekan Algebre Mislav Balković, suosnivač Nanobita Alan Sumina te direktor Nanobita i predsjednik Croatian Game Development Alliancea Ivan Murat.

Više informacija pročitajte u članku Jutarnjeg lista te na portalu zimo.hr.

Autor: Petra Škaberna