Natječaj za radno mjesto na projektu

Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva objavljuje natječaj za izbor na radno mjesto: 

Istraživač za rad na projektu " Croatian Quantum Communication Infrastructure" u okviru „Digital Europe Programme“.

  • Uvjeti: VSS / Doktorat
  • Područje rada: Planiranje, izrada dokumentacije i vođenje projekta za izradu i instalaciju optičke zemaljsku stanicu koja će primati kvantni ključ poslan svjetlosnim signalom sa satelita u niskoj-zemljinoj orbiti.

Pozivaju se svi zainteresirani i motivirani kandidati za rad na određeno vrijeme na projektu “Croatian Quantum Communication Infrastructure (CroQCI), Work Packet 4 instalacija optičkog zemljskog terminala“ da se prijave slanjem molbe koja uključuje životopis na e-mail: dubravko.babic@fer.hr. Projekt se odvija u suradnji s još osam hrvatskih partnera / institucija: Institut Ruđer Bošković (IRB), Institut za Fiziku (IF), Fakultet Prometnih Znanosti u Zagrebu (FPZ),  Pomorski Centar za Elektroniku d.o.o. (PCE), SRCE, Odašiljači i Veze (OIV), Ured Vijeća za Nacionalnu Sigurnost (UVNS), i CARNET kao koordinator projekta.  

Cilj projekta je instalacija optičke zemaljske postaje (Optical Ground Terminal, OGT) koji će se koristiti za kvantnu kriptografiju putem dediciranih satelita. Optička zemaljska postaja bit će integrirana u hrvatsku kvantnu komunikacijsku infrastrukturu koja će se razviti u sklopu ovog projekta. Aktivnosti radnog paketa 4 (Work Packet 4) sastoje se od (a) identifikacije potencijalnih lokacija za optičku zemaljsku postaju (u suradnji sa partnerima), (b) analize budućeg rada i potreba opreme za optički terminal u suradnji sa ESA timovima,  EU industrijom koja nudi rješenja i partnerima na ovom projektu; dokumentirani dizajn, nabava i instalacija zemaljske postaje, i (c) integracije zemaljske stanicu u kvantnu komunikacijsku mrežu u RH. Oprema uključuje: teleskop, senzore valnih fronti, svjetlosne razdjelnike, svjetlosna pojačala i modulatore te raznu optiku i elektroničke podsustave za dekodiranje optičkih signala sa satelita te spoj CroQCI. Trajanje projekta je do 30. lipnja 2025. godine.

Prijave za radno mjesto zaprimaju se do 30. travnja 2023. godine.

Autor: Renata Peček
Popis obavijesti