Kako međunarodni studenti pridonose...

Prodekan za nastavu prof. dr. sc. Bojan Trkulja istaknuo je za tjednik Lider rastući problem nedostatka inženjera elektrotehnike i računarstva, koji je primjetan na globalnoj razini. Upravo taj nedostatak kadrova, smatra Trkulja, predstavlja problem i za hrvatsko gospodarstvo te razvoj industrije. FER tome pokušava stati na kraj pružnjem visokokvalitetnog obrazovanja domaćim, ali i međunarodnim studenatima koji će po završetku studija ostati raditi u Hrvatskoj.

"U tome su ključne potpora i suradnja institucija na državnoj razini. Za snažnije privlačenje stranih studenata potrebno je prije svega uložiti dodatan napor u unaprjeđenje konzularnih usluga, zdravstvenog osiguranja za sve studente i rješavanje njihova smještaja tijekom studija. Kao društvo trebamo biti spremni na integriranje i prihvaćanje talenata koji odluče doći iz bilo kojeg dijela svijeta", istaknuo je prodekan Trkulja.

Upravo ta internacionalizacija i suradnja sa studentima drugačijih prethodnih iskustava, smatra Trkulja, predstavljaju dodatnu vrijednost i za studente i za nastavnike.

Više informacija o privlačenju stranaca na hrvatske fakultete i važnosti njihovog zadržavanja pročitajte u članku Lidera.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti