30 godina interneta u Hrvatskoj

Prije 30 godina, 17. studenoga 1992. godine, u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je započelo doba interneta u Hrvatskoj. Internetska veza Hrvatske sa svijetom uspostavljena je u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.

Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu 1991. godine uz neposrednu potporu našeg profesora emeritusa u mirovini, Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, a kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu. Odbor za akademsku mrežu, koji je formiran u jesen 1991. godine, vodio je izv. prof. dr. sc. Predrag Pale. S njime je Telegram prije pet godina, na 25. godišnjicu interneta u Hrvatskoj, objavio članak koji možete pročitati ovdje.

Jedan od važnijih datuma za početak razvoja interneta u Hrvatskoj je i 27. ožujka 1993. godine, kada je započela registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr. Od 2011. godine predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr je FER-ov donedavni dekan, prof. dr. sc. Gordan Gledec.

Više o ulogama naših profesora pročitajte u Večernjem listu i Telegramu.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti