Prof. Perić: U hrvatskim sveučilišnim...

Glas Slavonije je u kolovozu 2020. godine objavio intervju s  prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem, ravnateljem Inovacijskog centra Nikola Tesla. U njemu profesor Perić iznosi svoje viđenje i značaj industrijskih revolucija, s posebnim naglaskom na Četvrtu (digitalnu) industrijsku revoluciju te govori o razvoju robotike u Hrvatskoj i njezinom potencijalu za naše gospodarstvo odnosno malo i srednje poduzetništvo.

"Hrvatska ima priliku da svoju nejaku ekonomiju transformira u konkurentnu digitalnu ekonomiju. U taj proces treba ući odlučno, s vjerom u vlastiti ljudski kapital i sa sinergijom svih relevantnih čimbenika: javne uprave, znanosti i gospodarstva. U tom kontekstu Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, u partnerstvu s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, brojnim tehničkim i tehnološkim fakultetima hrvatskih sveučilišta, proizvodnim sektorima te Hrvatskom gospodarskom komorom, ulaže nemali napor da na temelju svoje misije djeluje na planu provedbe digitalizacije i digitalne transformacije gospodarstva i društva. Vjerujemo da se taj proces može značajno osnažiti našim dobrim pozicioniranjem u Digitalni europski program", zaključuje profesor Perić u intervjuu koji možete preuzeti ovdje.

U srpanjskom izdanju priloga "Universitas" objavljen je također intervju s profesorom Perićem, pod naslovom "Umjetna inteligencija kao ključ procesa digitalizacije". Intervju je objavljen povodom nedavno održanog okruglog stola "Umjetna inteligencija – percepcija i stvarnost", a možete ga preuzeti ovdje.

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti