Studenti Marko Ratković i Frano Rajič...

Studenti FER-a, Marko Ratković i Frano Rajič, članovi su timova Urban Oasis i Potential BCI koji dijele 2. mjesto među dobitnicima "Student DIGI Awards" natječaja u kojem su se birali najbolji mladi inovatori.

Studentski tim Urban Oasis, predvođen Markom Ratkovićem, osmislio je uređaj za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Točnije, to je “pametna vitrina” u kojoj se mogu uzgajati biljke i povrće, a može se smjestiti u dnevni boravak, ured, restoran ili hotel, navodi se u članku Jutarnjeg lista. U timu također sudjeluju studentice Agronomskog fakulteta Lucija Jelavić i Nikolina Martinec te idejni začetnik Mateo Cahun, student TVZ-a.

Potential BCI razvija tehnologiju za spajanje mozga i računala, svojevrsni softver za “čitanje misli”, a pored Frana Rajiča, u timu je i student Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Kristijan Lucijetić te student informatike na pulskom fakultetu Juraj Dobrila,  Aldo Ferlatti.

Urban Oasis  već je ranije pobijedio na "Imagine, Create, Innovate: Smart City" natječaju u organizaciji FER-ovog Innovation Centre Nikola Tesla, a Potential BCI  upravo sudjeluje u našem SPOCK inovacijskom programu.

Spomenut ćemo još jedan tim, Smart Traffic, koji također sudjeluje u ovogodišnjem SPOCK-u, a bio je finalist "Student DIGI Awards" natječaja. Tim čine tri studenta FER-a, Luka Košćak, Luka Mandić i Anton Kontić, koji su osmislili umjetnog prometnog policajca za rješavanje prometnih gužvi.

Čestitamo genijalnim mladim umovima s FER-a i veselimo se nihovim budućim uspjesima!

Autor: Petra Škaberna
Popis obavijesti