Akademik Ignac Lovrek izabran u...

Na 9. redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, akademik Ignac Lovrek izabran je u počasno zvanje professor emeritus.

Akademik Lovrek tijekom svojeg dugogodišnjeg radnog vijeka stekao je posebne zasluge za razvitak Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Sveučilišta u Zagrebu doprinoseći razvoju studijskih programa i studija, međunarodnom povezivanju i afirmaciji Sveučilišta u Zagrebu te povezivanju akademske zajednice s gospodarstvom.

Zahvaljujemo prof. Lovreku što je s generacijama studenata i kolegama nesebično dijelio svoje izuzetno znanje i bogato iskustvo te mu srdačno čestitamo na izboru i želimo uspješan nastavak rada na Fakultetu!

Više informacija pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

Akademik Lovrek zaposlen je na Elektrotehničkom fakultetu, današnjem Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), od 1970. godine. Tijekom svog radnog vijeka, koje je pratio intenzivan i dinamičan razvoj računarstva te informacijske i komunikacijske tehnologije, doprinio je stvaranju, uvođenju i razvoju triju studijskih programa FER-a, kao i sveučilišnog interdisciplinarnog specijalističkog studija “Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija” u suradnji Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta i FER-a. Također je jedan od pokretača i koordinatora međunarodnog programa za interkulturalni transfer inženjerskog znanja u području informacijske i komunikacijske tehnologije. Uz navedeno, doprinio je Sveučilištu i matičnom fakultetu sudjelujući u njihovim radnim tijelima te obnašajući više vodećih dužnosti. Bio je mentor više od 200 studenata na svim razinama studija, kao i 17 doktora znanosti. Njegov pedagoški doprinos očituje se kroz unaprjeđenje nastave i uvođenje novih predmeta i nastavnih sadržaja i materijala, pri čemu se posebno ističe (su)autorstvo 5 sveučilišnih udžbenika. Uz uspješno nastavno i mentorsko djelovanje, zaslužan je i za intenzivnu znanstvenu i stručnu suradnju Fakulteta s gospodarstvom, koja je rezultirala izumima zaštićenima međunarodnim patentima, novim proizvodima, procesima i uslugama te novim laboratorijima, kao i ekspertnim podlogama za planove razvoja u području informacijske i komunikacijske tehnologije. Znanstveni interes akademika Lovreka su informacije i komunikacije, pri čemu obuhvaća i povezuje formalne modele komunicirajućih procesa, inteligentne pokretne programske agente i višeagentske sustave te programske arhitekture mrežnih sustava i umreženih usluga; a na ta područja se, uz znanstveni rad i bogatu publicističku djelatnost, nadovezuju i njegovo stručno djelovanje te članstva u ekspertnim skupinama i stručnim udrugama u Hrvatskoj i inozemstvu. Pokretač je i dugogodišnji predsjednik međunarodne znanstvene konferencije ConTEL – International Conference on Telecommunications te predsjednik i član međunarodnih programskih odbora i uredničkih odbora časopisa. Dobitnik je značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za tehničke znanosti postao je 2016. godine.

Autor: Marko Tucaković
Popis obavijesti